Cum apare alergia de la puful de plop: explicaţiile medicilor. Ce facem ca să ne protejăm
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Alergiile de primăvară nu trebuie tratate superficial / Foto: Pxhere
Alergiile de primăvară nu trebuie tratate superficial / Foto: Pxhere
Primele polenuri de primăvară, inclusiv polenul de mesteacăn, polenul de arin negru, de ierburi și de graminee provoacă reacții alergice. Cum ne putem feri de alergii şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm?

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă cu alergii sezoniere, trebuie evitat, din start, pe cât de mult posibil, contactul cu alergenul în cauză. Dacă apar reacții alergice, se recomandă tratament de desensibilizare și medicamente antihistaminice, ne recomandă medicii.

Puful este un transportator atât al polenurilor, cât și al prafului. Atunci când insuflăm puf de plop, acestea ne irită mecanic, însă procesul de alergizare în mare majoritate este dezvoltat de către acele polenuri pe care puful de plop este în stare să-i transporte, explică alergologii.

Puful de plop, cel mai periculos

Manifestările clinice ale alergiilor pot fi diverse, dar preponderent suferă căile respiratorii superioare. Persoanele care au luat contact cu puful de plop se opt confrunta cu pruritul nazal, strănuturi și înroșirea ochilor. Foarte multe persoane, ca răspuns la iritația pufului de plop, pot să aibă afecțiuni cutanate. În unele cazuri putem reacționa prin tuse, prin durere în gât sau senzație de sufocare. Oricine poate suferi de alergie la polen. Deși predispoziţia către maladie alergică se transmite din generație în generație, atunci când avem o expunere prelungită la alergen, chiar și oamenii fără "moştenire" genetică pot să dezvolte maladii alergice.

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară

Toate persoanele care suferă de alergii sunt diferite în ceea ce privește sensibilitatea lor la alergeni. De exemplu, expunerea chiar și la o concentrație scăzută de polen în aer poate determina unele persoane alergice să aleagă antihistaminicele, în timp ce altele pot tolera concentrații ridicate experimentând doar secreție nazală. Indiferent dacă este vorba despre o formă mai severă sau mai uşoară, pentru a trece cu bine peste perioada de înflorire a plopilor, este recomandată evitarea plimbărilor în locurile unde cresc copacii. Plasele antițânțar la geamuri vor împiedica pătrunderea pufului în casă. Ca tratament, sunt administrate medicamente cu efect antialergic, inclusiv în formă de pastile sau picături. De asemenea, încercaţi să mâncaţi cât mai multă miere de albine şi să beţi apă foarte des. Un organism fortificat şi hidratat va face faţă mai uşor factorilor exteriori, inclusiv celor de tip alergen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel