Data publicării:

Cum am devenit dependenți de China prin celebrele „chinezării” și ce e de făcut acum, în al 12-lea ceas

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
china town
china town

Europa și SUA au ajuns azi dependente de produsele din China. Majoritatea produselor pe care cetățenii lumii libere le folosesc zilnic provin sau au componente produse în China. Cum s-a ajuns aici?  

Deputatul Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, autoare a unui raport în Adunarea Parlamentară NATO despre provocările pe care le reprezintă China pentru Occident, atât militare cât și economice, a explicat într-un interviu acordat DefenseRomania cum s-a ajuns la această dependență. 

În prezent liderii europeni lucrează la o strategie pentru a scădea această dependență.

Ana Cătăuță explică și greșeala pe care a făcut-o Occidentul, greșeală din cauza căreia am devenit dependenți de China.

„China a crescut în influență, dar au fost și greșeli ale Occidentului care s-a dus acolo pentru că era forță de muncă ieftină. Chinezii au copiat însă patente, tehnologii și au intrat pe piață cu produsele lor mult mai ieftine. S-a creat o dependență a Vestului pentru produsele din China.

Un coleg prezenta și nu știu dacă am reținut cu exactitate cifra, dar la nivel de produse pe care le folosim zilnic în Europa și în Statele Unite ale Americii, undeva la 80% provin din China. Tocmai din acest motiv s-a venit cu ideea de a încerca să scurtăm lanțurile de aprovizionare, să facem un audit la nivel european și la nivelul SUA astfel încât lanțul de  aprovizionare să fie cât mai scump. Înțeleg și că în zilele următoare comisarul va veni și cu o nouă strategie privind industria de apărare, dar și a elementelor pe care le putem produce în Europa, astfel încât să nu mai importăm atât de mult din China”, a explicat Ana Cătăuță.

Youtube video image

 

Relațiile economice ale UE cu China, o provocare

 

Uniunea Europeană și China nu ar trebui să se teamă de "discuțiile dificile", a afirmat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, la finalul anului trecut, vorbind despre relațiile dintre UE și China.

Deși relațiile dintre cele două puteri economice au fost tensionate de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Breton subliniază că discuțiile ar trebui să fie sincere și directe pentru a crea reciprocitate, noi oportunități și o piață deschisă pentru afaceri, comerț și investiții.

"În toate întâlnirile mele (...), am fost foarte sincer și foarte direct, pentru că, dacă vrem să creăm reciprocitate, noi oportunități și o piață deschisă pentru afaceri, comerț și investiții, nu ar trebui să ne temem de discuțiile dificile", a declarat comisarul UE în timpul unei conferințe de presă la Beijing, citat de Agerpres, la finalul anului trecut.

Breton a descris discuțiile cu omologii chinezi ca fiind "constructive" și "tensionate pe anumite probleme", subliniind importanța reechilibrării relațiilor dintre cele două entități. Summitul programat pentru 7 și 8 decembrie va aborda, printre altele, noua geopolitică a lanțurilor de aprovizionare, iar comisarul UE consideră acesta ca un pas politic crucial.

Aceste discuții și dialoguri reprezintă eforturi ale Uniunii Europene de a naviga între relația sa cu China și dorința de a reduce dependența economică de gigantul asiatic, menținând totodată o abordare echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel