Cum alegi cel mai bun ulei de măsline. La ce să fii atent
Uleiul de măsline este cunoscut omenirii de mii de ani şi este cel mai popular în Spania, Italia şi Grecia, făcând parte din aşa-numita dieta mediteraneană. Atunci când îl alegem, trebuie să ţinem cont, însă, de anumite specificaţii.
În primul rând, pe etichetă trebuie să scrie "presat la rece". Acest tip de ulei de măsline este cu siguranţă de o calitate mai bună decât cel rafinat. În acest sens, este bine ca ţara de origine, producţia şi ambalarea produselor să fie aceleaşi - acest lucru limitează posibilitatea ca produsul să fie contrafăcut sau un amestec de ingrediente de calitate scăzută, scrie Rador, citând Aktualno.
Şi, vorbind despre imitaţii, trebuie să sublinem faptul că uleiul de măsline se numără printre uleiurile cu cele mai multe falsuri de pe piaţă. De asemenea, este importantă data de producţie şi termenul de valabilitate al uleiului de măsline. Se recomandă ca acesta să fi fost produs cu cel mult un an înainte şi să aibă termenul de valabilitate de cel puţin încă un an.
Mărimea sticlei este, de asemenea, importantă. Sticlele prea mari de ulei de măsline sunt recomandate doar dacă se găteşte permanent cu acesta. Odată deschisă sticla, uleiul trebuie utilizat, de preferinţă, în termen de două până la trei luni. În caz contrar, începe să devină rânced şi capătă un gust şi un miros neplăcut.
Uleiul de măsline este unul dintre produsele care trebuie depozitate cu grijă şi atenţie, într-un loc răcoros şi întunecat. Astfel, se va beneficia de timpul maxim de utilizare, iar ingredientele sale utile vor fi păstrate în condiţii optime.
Citește și:
Lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline grecesc. De ce este numit și "aurul lichid" al Greciei
Uleiul de măsline grecesc este sinonim cu tradiția greacă. "Aurul lichid" al țării, așa cum l-a numit Homer, este o componentă nutrițională de neînlocuit pentru fiecare grec, scrie Greek Reporter.
Grecii antici consumau ulei de măsline pentru o viață sănătoasă și lungă, atât ca hrană, cât și ca tratament esențial pentru piele și păr. Astăzi, măslinele și uleiul de măsline sunt alimente de bază într-o casă grecească, unde sunt folosite în salate sau ca ingredient esențial în cea mai mare parte a bucătăriei grecești. Acum uleiul de măsline grecesc este exportat și consumat în toate părțile lumii, iar mulți cunoscători îl consideră cel mai bun.
Istoria uleiului de măsline
Măslinii și fructele lor prețioase au fost cultivate încă din 4000 î.Hr., potrivit botanistului Augustin Pyrame de Candole și cărții sale Origin des Plantes Cultivees. Botanistul urmărește originea măslinului de pe coastele Mediteranei de Est, bazându-și concluzia pe existența vegetației de măslin sălbatic auto-semănat, texte antice și descoperiri de săpături arheologice.
În 1951, arheologul grec Panagiotis Anagnostopoulos, care a făcut săpături extinse în Knossos, a susținut că originea măslinului se află de fapt pe insula Creta. Potrivit cercetărilor lui Anagnostopoulos, cultivarea măslinilor pe sol grecesc a început în Creta în urmă cu 3.500 de ani, în epoca minoică timpurie.
Potrivit unor istorici, grecii au fost primii oameni care au cultivat măslini în zona mediteraneană europeană. Aceste cunoștințe au fost transportate fie de coloniști greci, fie de negustori fenicieni. Tradiția greacă antică spune că patria măslinului este Atena și primul măslin a fost plantat de zeița înțelepciunii, Atena, pe Dealul Acropolei. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News