Cum a renunțat "Guvernatorul" Băsescu la două miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu1
basescu1

Președintele Traian Băsescu a acceptat, fără consultarea Parlamentului,  ca România să renunțe la două miliarde de dolari care făcea parte din datorie istorică a Irakului. Răsplata   a venit în momentul referendumului pentru demiterea acestuia, când SUA a susținut frenetic menținerea lui Băsescu la Cotroceni.

 În emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat un articol publicat de Mediafax,  cu date obținute dintr-o telegramă WikiLeaks, în care se arăta că  președintele Traian Băsescu le-a comunicat diplomaților americani, în 2005, că România a acceptat să renunțe la 80% din datoria istorică de 2,6 miliarde USD pe care trebuia să o primească de la Irak.

 Potrivit documentului WikiLeaks, președintele Traian Băsescu a informat o echipă condusă de ambasadorul Richard Jones, consilier al Secretarului și Coordonatorului Politicii pentru Irak, la 21 iulie 2005, că România își respectă necondiționat angajamentul de a-și menține trupele în Irak.

 Băsescu a subliniat greutățile financiare pe care România le întâmpină cu întreținerea forțelor sale armate în contextul în care țara s-a confruntat cu inundații majore, adăugând că un sprijin suplimentar din partea Guvernului SUA pentru reforma în domeniul apărării ar putea permite României să-și dezvolte contribuția în Irak. Deși România nu face parte din Clubul de la Paris, Băsescu a confirmat că țara este dispusă să șteargă 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari”.

 Prin mărinimia "Guvernatorului" se poate lesene de constatat că această decizie a fost luată peste un madat pe care Băsescu trebuia să-l aibă de la Parlamentul României, în urma unei dezbateri pe această temă. De ce a procedat în acest mod președintele, nu este greu de presupus. Prin acest mod, acesta și-a asigurat sprijinul SUA pentru menținerea la putere, fapt ce s-a văzut și la referendumul pentru demiterea lui de la 29 iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel