Data publicării:
Cum a pierdut Nichita Stănescu premiul Nobel. Scenă memorabilă! "Bătrâne! Sigur! Cum să nu!"
Daniel Cristea-Enache, critic literar şi universitar, cronicarul literar al revistei "România literară" şi directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a trecut în revistă, în cadrul emisiunii De Ce Citim, realizată de scriitorul Flaviu George Predescu, opera marelui poet Nichita Stănescu.
"Nichita Stănescu, pentru mine și nu numai, înseamnă poetul din generația anilor '60 căreia i-a și deschis drumul printr-o serie de debuturi editoriale. Cei trei care au debutat, Nikita Stănescu, Ilie Constantin și Cezar Baltag au debutat în aceeași colecție, la aceeași editură și a fost un fel de semnal simbolic al emergenței unei noi generații de creație. În cadrul acestei generații Nikita Stănescu se detașează ca figura cea mai importantă. Observăm că el a fost reformatorul cel mai important al poeziei românești și al poeticității și al lirismului într-un mod similar pe care l-a ilustrat Tudor Arghezi în epoca interbelică", a spus directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România.
Nichita Stănescu s-a aflat printre cei nominalizați pentru premiul Nobel în Literatură
"Această scenă a povestit-o Eugen Simion, care a fost coleg cu Nichita Stănescu în liceu și care a scris mereu despre opera lui. Povestea Eugen Simion cum, la un moment dat, la Ambasada Suediei, și în urma demersurilor făcute de Gabriela Melinescu care ajunsese în Suedia urma să aibă loc o întâlnire oficială la nivel foarte înalt cu Nichita Stănescu care era în cărți pentru premiul Nobel. Simion l-a rugat pe Nichita Stănescu să se pregătească, să-și pună o cravată și să vină la această întâlnire foarte importantă.< Bătrâne! Sigur! Cum să nu!>, a spus Nichita. Toți s-au întâlnit. Era și cineva din comitetul Nobel", a spus Daniel Cristea Enache.
Cum s-a terminat întâlnirea puteți afla doar vizionând emisiunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News