Data publicării:

Cum a înnebunit Alain Delon o întreagă Românie comunistă. „Alendelonul” a devenit în anii 1970 o frenezie a modei sub un regim totalitar

Autor: DCNews Team
WhatsApp
Alain Delon purtând „alendelonul” în Once A Thief. Photo: Captură video YouTube
Alain Delon purtând „alendelonul” în Once A Thief. Photo: Captură video YouTube
Cojocul din blană purtat de Alain Delon în filmul „Once a Thief" din 1965 a devenit o adevărată frenezie în România comunistă. Cojocul primise funcția de substantiv fiind cunoscut ca „alendelonul”. 

Pentru bărbații din România comunistă, cojocul purtat de Alain Delon  s-a transformat rapid în „alendelon”. Un substantiv care definea o modă interzisă atunci. 

A fost o adevărată nebunie, croitoriile fiind solicitate pentru „alendelon”.

Cererea pentru astfel de pisă a explodat în România anilor 1970, la cinci ani de la celebrul film.

Într-o intervenție la Digi 24 celebra creatoare de modă Adina Buzatu a arătat că alendelonul poate fi și azi varianta câștigătoare. Dar de la Alain Delon avem multe altele de împrumutat. În primul rând, spune Adina Buzatu, atitudinea care l-a caracterizat pe marele actor!

„Alendelonul e o variantă câștigătoare precum e trench-ul pe care el l-a purtat în viața de zi cu zi, dar și în filme. La fel ca pălăria clasică pe care o lăsa foarte mult în jos, aproape de nas. O purta practic într-un mod clasic. Erau câteva piese, inclusiv șacheta din piele, pe care le putem împrumuta.

Alendelonul cum îi spuneau românii în vremea respectivă, adică cojocul, e și el o variantă bună”, a precizat Adina Buzatu.

Aceasta a adăugat că Alain Delon a făcut valuri în primul rând cu atitudine și încrederea în sine.

„Sigur că ele erau dublate de o frumusețe șocantă, o piele albă ca laptele, de ochii săi care au făcut istorie, de un corp bine definit. Dar atitudinea încrezătoare au dat probabil 70%-80% din modul în care arăta în ținutele pe care le aborda.

Sigur că rețeta lui poate fi împrumutată atâta timp cât persoanele care o fac au un aspect fizic similar. Cămașa bleu pune ochii albaștri în evidență, tenul deschis, dar nu vine bine tuturor. Încercați deci să purtați ceea ce vă vine bine”, a conchis creatoarea de modă.

Despre alendelon

Inițial cu referire la cojocul de blană purtat de marele actor francez Alain Delon în filmul „Once a Thief", „alendelonul” s-a transformat într-un un termen argotic folosit în România în perioada comunistă pentru a descrie un obiect de contrabandă, în special unul de lux sau un bun de larg consum greu de găsit pe piața internă.

Termenul vine desigur de la numele actorului francez Alain Delon, extrem de popular în acea perioadă, și era folosit într-o manieră ironic-umoristică pentru a desemna produse „de fiță” sau dorite, cum ar fi electronice, cosmetice, haine sau alte articole aduse ilegal în țară din Occident.

În anii ’70 și ’80, când regimul comunist impunea restricții severe asupra importurilor și accesului la produse străine, contrabanda devenise o practică răspândită. Multe dintre aceste produse erau considerate de lux și deveneau un simbol al statutului social, motiv pentru care termenul „alendelon” era folosit pentru a face referire la ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel