Cum a încercat Austria să explice de ce a dat vize unor parlamentari ruşi, puşi pe lista sancţiunilor. "Este o necesitate"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cum a încercat Austria să explice de ce a dat vize unor parlamentari ruşi, puşi pe lista sancţiunilor. "Este o necesitate" / Foto: Pixabay, de Johny (Mellington)
Cum a încercat Austria să explice de ce a dat vize unor parlamentari ruşi, puşi pe lista sancţiunilor. "Este o necesitate" / Foto: Pixabay, de Johny (Mellington)
Află în articol cum a încercat Austria să explice de ce a dat vize unor parlamentari ruşi puşi pe lista sancţiunilor.

Austria a stârnit controverse după ce a eliberat vize pentru o serie de politicieni ruşi sancţionaţi, pentru ca aceştia să poată participa la o viitoare reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a explicat într-un interviu pentru The Washington Post că această decizie a fost o "necesitate", scrie Ziarul de Iași.

Întrebat de ce a eliberat aceste permise, din moment ce ştia că îi deranjează pe vecini şi aliaţii săi, şeful diplomaţiei din Austria a menţionat că şi fostul dictator libian Muammar Gaddafi sau fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad au fost lăsaţi să vină la New York şi să participe la Adunarea Generală a ONU, deşi erau vizaţi de sancţiuni internaţionale.

Alexander Schallenberg: Este o necesitate

"Avem un acord de sediu, la fel ca şi cu ONU, întrucât Viena este sediul a aproximativ 40 de organizaţii internaţionale. Şi în acest acord de sediu, ca în oricare altul, avem obligaţia, conform dreptului internaţional, de a permite accesul delegaţiilor ţărilor membre. Este similar cu Statele Unite, în ceea ce priveşte New York-ul. Gaddafi a fost la Adunarea Generală, Ahmadinejad a fost acolo.

Aşa că acest lucru se aplică aici. Nu se pune problema dacă vrem sau nu (să-i admitem pe parlamentarii ruşi). Este o necesitate. În prezent, ne aflăm într-o luptă pentru a apăra un sistem internaţional bazat pe reguli, un sistem în care legile sunt respectate. Ar trebui să fim foarte atenţi ca Occident, ca lume liberă, să nu dăm impresia că suntem selectivi atunci când aplicăm dreptul internaţional, pentru că exact acesta este narativul rus", a spus Alexander Schallenberg în cadrul interviului.

Şeful diplomaţiei de la Viena: Europa a fost "dată afară din paradis"

Şeful diplomaţiei de la Viena crede că se poate spune că la 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Europa a fost "dată afară din paradis"

"A fost ca o găleată cu gheaţă geopolitică aruncată în faţa noastră, smulgându-ne brutal din visele noastre cu ochii deschişi", a spus Schallenberg arătând că ţări precum Austria, Germania şi altele plătesc acum un preţ economic pentru că "au investit foarte mult în Rusia, Belarus şi Ucraina".

"Dar presupunerea pe care am avut-o, poate, în trecut, că putem minimiza riscurile politice prin crearea de dependenţe economice reciproce, s-a dovedit a fi greşită în cazul statelor autoritare", a recunoscut ministrul austriac de extene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel