Cum a fugit soția lui Toma Caragiu în SUA, după cutremurul din '77: "Am ajuns la New York cu 5 dolari în buzunar"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
colaj: Wikimapia, arhiva TVR
colaj: Wikimapia, arhiva TVR
Elena Bichman, soția lui Toma Caragiu, a părăsit România la scurt timp după ce marele actor s-a prăpădit sub dărâmături la cutremurul din 1977.

Născut pe 21 august 1923, marele actor Toma Caragiu a rămas în memoria oamenilor pentru interpretările sale de excepție atât în sala de teatru cât și pe marele ecran, în filme care au făcut istorie. Chiar în seria "Brigada Diverse" a jucat alături de soția lui, Elena Bichman.

Cu toate acestea, destinul i-a rezervat un sfârșit tragic și prematur. În ziua de 4 martie 1977, în timpul cutremurului devastator care a lovit România, Toma Caragiu a fost prins sub molozul unui bloc prăbușit. Blocul Colonadelor 3 unde-și avea domiciliul i-a devenit mormânt, iar de atunci România a devenit mai săracă. A pierdut un titan al scenei, un geniu al cinematografiei!

A fost recunoscut sub dărâmături după părul creț și grizonat, șase zile mai târziu, în locul unde ar fi trebuit să fie scările blocului. Imaginea cutremurătoare a trupului său neînsuflețit a adus o durere imensă în inimile celor dragi. Înmormântarea lui Toma Caragiu a avut loc în grabă, pe 11 martie 1977, în Cimitirul „Bellu” din București. 

De ce a decis Elena să plece din țară

Tragedia care a lovit familia lui Toma Caragiu nu s-a încheiat odată cu moartea celebrului actor. Pentru soția sa, Elena Bichman, viața a devenit un amalgam de suferință în fața unui destin crud și implacabil.

Aceasta a fost nevoită să facă față unei decizii grele: să tracă granița sau să rămână în țara care-i va aduce mereu aminte de cel pe care l-a iubit nespus și care i-a fost luat prea devreme. Cutremurul devastator a fost pentru ea nu doar o despărțire brutală de țara natală, ci și un punct de cotitură în viața sa. În timp ce soțul său era prins sub dărâmături și lumea teatrului își plângea pierderea, Elena Bichman a fost nevoită să-și croiască propriul drum prin haosul provocat de cutremur. 

A vrut să scape de durere și de gura lumii

Elena ar fi plecat și de "gura lumii". La un moment dat ar fi fost acuzată că nu l-ar iubit niciodată pe Toma și că stătea cu el din interes. După moartea actorului, oamenii au început să-i reproșeze de ce în noaptea cutremurului nu a fost lângă el, ci era plecată în Slatina, fără soț. „În acea perioadă am fost atacată din toate părţile şi am vrut să fug cât mai departe. Am trecut singură graniţa în Ungaria, iar cum am ajuns acolo am leşinat şi m-am trezit pe câmp după două zile. Am ajuns la New York cu cinci dolari în buzunar, iar acolo am primit încă 30 de dolari, cât să pot închiria o cameră şi am cumpărat ceva de mâncare. Prietenul meu de acolo murise între timp, dar nu mi-a fost teamă că sunt singură într-un oraş atât de mare. Aveam un scenariu despre imigraţie, iar la sindicatul actorilor am întâlnit o regizoare care a vrut să producă piesa imediat.”, declara actrița în urmă cu câțiva ani, potrivit Newseek.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel