Cum a decurs operațiunea de salvare a civililor care se adăpostiseră în subsolurile combinatului Azovstal din Mariupol - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce  Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat evacuarea unui prim grup de 100 de civili din oţelăria Azovstal a oraşului Mariupol asediată de trupele ruse, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Au apărut primele imagini cu operațiunea de salvare a civililor din clădirea uzinei Azovstal, distrusă aproape în totalitate din cauza bombardamentelor.

VIDEO

Evacuarea civililor din Azovstal a început. Un prim grup de circa 100 de persoane se îndreaptă spre teritoriul controlat (de Ucraina). Mâine îi vom primi la Zaporojie, a scris pe Twitter preşedintele ucrainean.

Comitetul Internaţional al Crucii Roţii a confirmat de asemenea că operaţiunea de evacuare a civililor de la Azovstal este în desfăşurare şi că Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este implicată în această operaţiune, relatează agenţia DPA.

Potrivit surselor ucrainene, la combinatul siderurgic Azovstal, ultimul punct ucrainean de rezistenţă la Mariupol, se află cel puţin 500 de civili şi circa o mie de combatanţi ai regimentului Azov, unitatea de extremă dreapta integrată în armata ucraineană. În buncărele combinatului se mai află circa 500 de răniţi, soldaţi şi civili, fără acces la tratament medical şi cu rezerve de apă şi alimente pe sfârşite.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului apărării Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada asupra oţelăriei pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea, scrie Agerpres.

Citește și - Lavrov: Rusia nu vizează încheierea războiului din Ucraina la 9 mai

Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a spus ministrul său de externe, Serghei Lavrov, în timp ce analiştii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată, notează AFP.

'Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei', a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică.

'Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi', a adăugat el. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel