Cultural Management Academy, prelegeri, workshop-uri şi dezbateri
În perioada 2-6 iulie, va avea loc workshop-ul pe tema patrimoniului cultural „Cultural Management Academy”, program regional recunoscut de Institutul Naţional al Patrimoniului ca proiect labelizat al Anului European al Patrimoniului.
Programul se desfăşoară în patru ţări, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Grecia şi România şi este dedicat managerilor culturali. Timp de o săptămână, participanţii vor trece printr-un training compus din prelegeri, workshop-uri, discuţii şi dezbateri. Scopul programului este de a prezenta mecanismele necesare creării unui program cultural coerent pentru siturile de patrimoniu şi de a arăta care sunt paşii necesari pentru a obţine fonduri.
Miki Branişte, curatorul programului intensiv, a ales tema „Engaging with Heritage" deoarece problematica siturilor de patrimoniu din România şi Republica Moldova reprezintă un subiect care necesită găsirea unor răspunsuri rapide pe termen mediu și lung pentru a putea îmbunătăţi comunicarea dintre sectorul independent şi cel public. Astfel, ea propune un seminar în urma căruia cursanții pot lua contact cu metodologii de lucru diferite, dezvoltă un instrumentar pentru revitalizarea siturilor patrimoniale și realizează legături cu alți operatori culturali din regiune. Miki Branişte consideră că miza este ca actorii din mediul independent şi cel public să reuşească împreună să reorienteze autoritățile și comunitățile locale spre a privi patrimoniul ca pe o resursă.
S-a dorit trecerea dincolo de graniţele naţionale, de aceea au fost invitaţi experţi din Polonia, Belgia, Germania, Italia, Austria pentru a obţine un tablou general al patrimoniului în Uniunea Europeană şi pentru a analiza situaţia din România dintr-o perspectivă comparativă cu problematica patrimoniului la nivel European.
Despre participanţi
Participanţii de anul acesta activează ca muzeologi, arhitecţi, arheologi şi sunt experţi în domeniul patrimoniului sau lucrează ca manageri culturali în proiecte care au ca scop protejarea siturilor de patrimoniu din România şi Republica Moldova. Ei reprezintă instituții publice, fundaţii sau asociaţii în care este nevoie de manageri culturali pentru a obţine fonduri la un nivel eficient şi a reuşi astfel să protejeze bunurile de patrimoniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News