Cuiele de la răstignirea lui Iisus, DESCOPERITE de cercetători
O echipă de cercetători susțin că au descoperit două cuie de la răstignirea lui Iisus. Vezi care este originea lor și unde au fost găsite.
Un studiu recent realizate asupra două cuie din perioada romană a dus la reaprinderea polemicilor legate de unul dintre cele mai importante momente din istoria creștinismului: Răstignirea lui Iisus Hristos. Această nouă analiză sugerează că cuiele provin din de la mormântul marelui preot evreu Caiafa, care, după cum spune textul biblic, l-a predat pe Iisus romanilor pentru execuție. Atenția publicului a fost atrasă de faptul că cercetătorii au descoperit bucăți de lemn și fragmente osoase pe suprafața celor două artefacte, ceea ce sugerează că ar fi putut fi folosite la o răstignire, notează Live Science.
Geologul Aryeh Shimron, autorul principal al cercetărilor publicate în iulie, a declarat că legătura cu Caiafa și ultimele dovezi nu dovedesc în mod absolut că respectivele cuie au fost folosite pentru a-L răstigni pe Iisus în Ierusalim în anul 33 al erei noastre, dar că reprezintă indicii solide în această direcție.
„Cu siguranță nu vreau să spun că aceste cuie provin de la răstignirea lui Iisus din Nazaret”, a spus Shimron pentru Live Science. „Dar sunt cuie folosite pentru o răstignire? Foarte probabil, da”, explică acesta.
Originea controversată a cuielor
Israel Hershkovitz, un renumit antropolog la Universitatea din Tel Aviv, a primit cuiele într-o cutie nemarcată din colecția lui Nicu Haas, un antropolog israelian care a murit în 1986. Potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), Haas le-a obținut dintr-un mormânt excavat în anii 1970, cu decenii înainte de descoperirea mormântului Caiafa, potrivit Haaretz. Trebuie precizat faptul că autoritățile israeliene nu au documente care să ateste originea cuielor și mormântul din care se presupune că acestea au fost recuperate.
Într-un documentar controversat din 2011 numit The Nails of the Cross, regizorul și jurnalistul Simcha Jacobovici a sugerat că respectivele cuie provin din mormântul lui Caiafa și că marele preot ar fi putut fi cuprins de vinovăție cu privire la răstignirea lui Isus încât a păstrat artefactele pentru a nu-și uita greșeala.
Haaretz a explicat că unii cercetători, deși nu a oferit nume, consideră cele mai recente studii asupra cuielor extrem de speculative. Dar Shimron, un geolog din Ierusalim, a declarat că noul studiu a dat greutate ideilor documentarului. Shimron nu a studiat până acum cele două cuie care fac obiectul documentarului lui Jacobovici din 2011, deși a fost implicat într-un studiu din 2015 legat de un alt documentar controversat al lui Jacobovici despre descoperirile arheologice legate de Iisus.
Muncitorii care lărgeau un drum au descoperit un mormânt atribuit lui marelui preot Caiafa în 1990, într-un cartier din sud-estul Ierusalimului. Mormântul conținea 12 osuare, unul marcat cu numele „Qayafa” și altul, decorat cu motive florale, marcat cu numele aramaic „Yehosef Bar Qayafa” sau „Iosif fiul lui Caiafa”. Majoritatea arheologilor acceptă acum că mormântul a fost folosit pentru îngroparea marelui preot din secolul I Caiafa și a familiei sale, se arată în noul studiu.
Analiza mormântului
În cel mai recent studiu, Shimron și colegii săi au comparat mostre din cele două cuie cu sedimente din osuarele din mormântul Caiafa. S-a constatat că nu numai semnăturile fizice și chimice ale cuielor și ale osuarelor se potriveau, ci și ele păreau a fi unice. De exemplu, nivelul izotopilor de carbon și oxigen în ambele seturi de probe au sugerat că acestea provin dintr-un mediu anormal de umed depozite aveau straturi de carbonat de calcit formate prin curgerea apei.
Aceste descoperiri se potrivesc condițiilor din mormântul Caiafa, care se află lângă un apeduct antic, care a reprezentat sursa mai multor inundații. Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi atât pe cuie, cât și pe osuare ale unei ciuperci specifice care crește doar în medii foarte umede și care nu a fost găsită în niciun alt mormânt din Ierusalim. Shimron explică faptul că aceste dovezi stabilesc originea cuielor în mormântul lui „Caiafa”.
Cuiele din perioada romană
Autoritățile spun că documentele lor arată că în mormântul lui Caiafa au fost găsite și două cuie de fier, unul în interiorul unui osuar nemarcat și altul pe pământ lângă osuarul ornamentat, posibil unde a căzut când a fost deranjat de tâlharii de morminte, dar ulterior au fost pierdute.
Conform teoriei prezentate în documentarul lui Jacobovici, cuiele ar fi putut fi îngropate cu Caiafa, deoarece astfel de artefacte asociate crucificărilor erau considerate magice, o credință notată în scrierile evreiești antice. Și pentru că Caiafa este cunoscut doar pentru rolul său în răstignirea lui Isus, este posibil ca cuiele să fie legate de acel eveniment, deși poate fi doar o speculație, după cum recunoaște și Shimron.
Hershkovitz, care încă deține cele două cuie, a declarat că nu este convins de ultimul studiu, dar nu a exclus posibilitatea ca cuiele să provină din mormântul lui Caiafa, potrivit Descopera.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News