Data publicării:

Cu ce veneau la pachet fabricile, locurile de muncă şi apartamentele de pe vremea lui Ceauşescu. Lucrul la care tinerii de azi nu ar renunţa

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Paweł L., Pexels
Fotografie de la Paweł L., Pexels
Sintagma "în comunism era mai bine, pentru că aveam fabrici, locuri de muncă şi apartamente", a fost dezbătută la Nod în Papură. 

"Era un act de frondă când spuneai că cineva vorbeşte ca televizorul. Aluzia era direct la Ceauşescu. Era programul de ştiri de la orele 20:00 la 22:00", a precizat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Da, erau două ore de emisie, dintre care 45 de minute era telejurnalul", a replicat Alfred Bulai. 

"Da. Cei care spun acum că era bine pe vremea lui Ceauşescu, că aveam fabrici, locuri de muncă, apartamente, nu înţeleg că veneau la pachet cu acest program de 2 ore la tv. Nu ştiu dacă ar da la schimb. Apartamentele la momentul ăla erau numite cutii de chibrituri...", a mai spus Val Vâlcu. 

"Da, ăsta era confortul. Fie vorba între noi, erau gratis. Nu exista o plată, decât dacă voiai tu să îţi achiziţionezi un apartament. Chiria era modică. Ceea ce facem noi greşit este să încercăm să comparăm două lumi care sunt complet diferite. Nu poţi să le iei doar pe alea bune sau doar pe alea rele. E o lume care avea şi bune şi rele. Punct. O lume în care ai tot ce înseamnă libertate nu se poate compara. Dar, pe de altă parte, era o împărţire egală a sărăciei, diferenţele erau mici între oameni. Sigur, era o lume mult mai socială, pentru că era un alt regim. 

Existau, însă, şi lucruri care erau mai bune. De exemplu, şansa de a te realiza în viaţă este mai mică astăzi. În sensul în care în România amărâtă nu se prinde nimic. Am avut nişte colegi de facultate, spre exemplu, din mediul rural, care nu fuseseră niciodată la teatru, dar au avut şansă să facă o facultate. În ziua de azi, dacă eşti dintr-o şcoală din lumea rurală, unde oricum nu există competenţe nici măcar minimale, nu ai ce şansă să ai", a mai spus Alfred Bulai. 

"Nu că nu au cei de la ţară şanse să ajungă la facultate. Nici nu îşi propun asta. Asta e drama!", a intervenit Val Vâlcu. 

"Este din păcate o pervertire a valorilor. În comunism se spunea despre ceva spectaculos că e meserie. Era o valorizare. Acum este marfă. Era şi beton cândva, dar în acelaşi gen de comunism, cu betoane", a concluzionat Alfred Bulai. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel