Data publicării:

CTP îi ia apărarea lui Ponta. Cum comentează raportul MCV

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, miercuri, despre raportul MCV. El a declarat că, în general, raportul conţine evaluări corecte la adresa României. Pe de altă parte, CTP apreciază drept periculoasă observaţia referitoare la presiunile pe care organisme de presă le-ar efectua la adresa unor magistraţi.

„Raportul nu este unul duşmănos, deşi a existat această tendinţă de a fi apreciat ca unul duşmănos la adresa României. Nu, raportul are afirmaţii corecte, cum ar fi observaţia că parlamentarii ar trebui să fie egali cu cetăţenii în faţa legii, lucru pe care eu tot l-am spus”, a declarat publicistul la România Tv.

CTP consideră totodată justificat reproşul legat de nereuşita desemnării unor noi şefi la Parchetul General şi la DNA. Nereuşita i se datorează ministrului Justiţiei, care nu a selectat doi candidaţi potriviţi pentru funcţii atât de importante. „A fost o greşeală a doamnei Pivniceru. Cei doi procurori selectaţi aveau figuri de procurori-şefi cum eu faţă de mitropolit”, a comentat Popescu.

În schimb, jurnalistul a observat câteva neajunsuri ale raportului Comisiei. „Nu este corectă atitudinea faţă de premierul Victor Ponta. Mi se pare firesc ca primul-ministru să poată vedea documentul dinante. Poate că Guvernul putea să ofere dovezi că unele informaţii nu sunt corecte”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Acesta a vorbit de „atitudinea sibilinică” a Comisiei Europene în ceea ce priveşte miniştrii cu probleme în justiţie, miniştri care nu sunt nominalizaţi în cadrul raportului. „Adică trebuie să vă simţiţi dumneavoastră şi să-i daţi afară. Ăsta-i mecanism de comunicare ca la organizaţia de partid pe sector”, a comentat CTP.

El şi-a exprimat surpinderea faţă de faptul că purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a menţionat că unii jurnalişti români s-au arătat îngrijoraţi de faptul că unii colegi de breaslă recurg la atacuri împotriva unor magistraţi. „Nu se precizează cine sunt acei jurnalişti şi nici cum de iau ca sursă beton persoane particulare pentru un document oficial”, a observat Popescu adăugând că o elementară operaţiune jurnalistică presupune verificarea surselor, lucru pe care Comisia nu l-a făcut. „Cum să nu facă această operaţiune de deontologie jurnalistică o instituţie de calibrul Comisiei Europene?”, se întreabă ziaristul.

Cristian Tudor Popescu a admis că au existat emisiuni dezechilibrate şi tendenţioase la adresa unor magistraţi, dar acest lucru nu ar trebuie să afecteze sistemul judiciar. „Magistratul acela poate fi clintit de genul acesta de emisiuni? El este numit şi inamovibil. Dacă este curat, cinstit, magistratul respectiv trebuie să-şi vadă de datoria lui. Trebuie să aibă nervii tari în meseria asta”, a apreciat Popescu.

„Bine, dacă este o farfuză sau marţafoi care se dă în stambă pe net, dacă are schelete prin dulap şi mai este colorat politic până în albul ochilor, asta e!”, a spus publicistul adăugând că „nu am văzut magistrat cinstit şi competent din România atacat din senin de presă”.

Revenind la aprecierile din raport legate de presă, jurnalistul consideră că acestea sunt periculoase din perspectiva libertăţii presei. „O emisiune calomniatoare şi insultătoare la adresa cuiva nu poate fi mai periculoasă decât să pui botniţă presei. Arată rău presa noastră, ştiu asta, dar o botniţă pusă este periculoasă”, a avertizat CTP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel