CTP: Este în interesul României ca Băsescu să meargă la Bruxelles
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
19
19

Cristian Tudor Popescu a declarat joi la Rtv că rezultatul principal al întâlnirii dintre Victor Ponta și Traian Băsescu nu este de a stabili cine merge la Consiliul European, ci mandatul cu care merge Băsescu la Bruxelles, anume folosirea dreptului de veto, dacă liderii europeni vor sprijini planul de austeritate a lui Herman van Rumpuy.

"Mi se pare în interesul României să meargă Traian Băsescu acolo pentru a susţine un mandat special, unic în istoria relaţiilor României cu Uniunea Europeană. Dacă Victor Ponta vorbeşte de veto contra planului lui van Rompuy, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. E vorba de alte măsuri de austeritate, iar poziţia României este că nu rezistă la alte măsuri de austeritate," declară jurnalistul.

El remarcă cum Traian Băsescu are ocazia de a se opune unui plan suținut de liderii europeni care i-au oferit nu doar o dată sprijinul: Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman van Rumpuy. Însă, dacă Traian Băsescu nu va lua atitudine și va accepta planul de austeritate, i-ar afecta serios imaginea în țară.

Jurnalistul opinează că rezultatul întâlnirii Ponta-Băsescu este singurul viabil. "Să fi început din nou un război pe tema asta? Nici nu e de conceput. Nu aţi avea un sentiment al grotescului, al ridicolului maxim? Nu există posibilitatea legală de contestare a dreptului lui Traian Băsescu de a merge acolo," spune Cristian Tudor Popescu.

Invitația pe care șeful statului i-ar fi trimis-o premierul de merge împreună la Consiliul European, are la bază, potrivit editorialistului, un demers politic, pentru a "fisura" USL. "Asta este deja politică, face parte din manevrele politice ale lui Traian Băsescu care încearcă să fisureze USL. El doreşte să stabileasacă o relaţie cu Victor Ponta, lăsându-l în offside pe Crin Antonescu," evaluează Cristian Tudor Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel