CSM se flexibilizează
Am primit o veste mare. CSM a decis, de la o zi la alta, sa schimbe propriul calendar. Si propria regula a jocului. Asa cum, de altfel, multi analisti au prevazut. Si nimeni nu poate afirma ca aceasta transformare nu este efectul Cotroceniului, flexibilizandu-se, din nou, CSM lucreaza la comanda. Politica.
Atunci cand nu se prea stia cum o sa mearga lucrurile in Romania, in urma cu un an, Consiliul Suprem al Magistraturii, Sectia de procurori, si-a elaborat o procedura proprie, prin care sa fie audiati si validati sau invalidati candidatii pentru sefia marilor parchete. In urma cu un an, obiectivul era acela de a tergiversa cat se poate de mult examinarea candidatilor. Saizeci de zile. Iar al doilea obiectiv a fost ca selectia sa se faca cu dedicatie. Cu alte cuvinte, conditiile impuse de CSM erau de asa natura incat sa castige doar candidatii pe care ii doreau procurorii Sectiei Penale.
Asa ar fi functionat acest mecanism si acum daca Daniel Morar nu s-ar fi curentat singur, bagandu-si degetele in priza, fara sa stie ca, intre timp, Basescu si Ponta au cazut la intelegere. Asa se si explica de ce CSM s-a grabit sa anunte declansarea unei proceduri care ar urma sa dureze fix saizeci de zile. Peste weekend situatia s-a schimbat. Acum CSM lucreaza pe firul scurt.
Cinstit vorbind, in ambele situatii - Nitu si Kovesi – CSM, de fapt, s-a pronuntat de mult. In cazul candidatului pentru sefia Parchetului General, in urma cu cateva luni, atunci cand acesta a fost propus de Mona Pivniceru, CSM a dat un verdict negativ. Cum ca omul nu ar fi bun. Si presedintele la fel. Aici situatia pare batuta in cuie. Si numai Ion Luca Caragiale mai poate dezlega sarada. Ar putea CSM, la interval de cateva luni, sa se pronunte invers? Dar Traian Basescu, ce va face el? Va spune ca Nitu e bun acum, dupa ce in urma cu cateva luni acelasi Nitu nu a fost bun?
Cat o priveste pe Kovesi, ea a fost multi ani procuror general. Si a primit mereu, si mereu note maxime de la CSM. Chiar si cand a arestat listele electorale in plin proces al alegerilor. Ar putea, acum, CSM sa spuna altfel? Sau Traian Basescu?
Stau si ma intreb de ce, daca tot a modificat peste noapte procedurile, CSM nu a optat pentru o miscare fulger. Adica sa-i examineze peste noapte si sa-i valideze sau sa-i invalideze tot peste noapte. Cu atat mai mult cu cat, dupa cum am putut observa, Comisia Europeana plange dupa laptele varsat. Si ne recomanda sa privim barbateste inainte.
In acest context, Ponta iese din joc la fel de fulgerator precum a intrat. Nominalizeaza un coleg, in persoana domnului Robert Cazanciuc, pentru portofoliul Justitiei, pe care, deja, Traian Basescu l-a acceptat telefonic.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News