Data publicării:

CSM s-a sucit. Numirile procurorilor vor primi avizul consultativ în cursul săptămânii

Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
justitie_ciocan
justitie_ciocan
Avizul consultativ pentru numirile din Parchete va fi dat în cursul acestei săptămâni, sau în cel mai rău caz săptămâna viitoare.
Surse din CSM au declarat pentru DeCe News că majoritatea procurorilor din secția de profil a CSM sunt de acord să fie urgentată procedura și nu vor mai bloca numirile. Într-o primă fază se vor solicita, luni și marți, documente suplimentare legate de CV-ul candidaților și de planurile lor de activitate. Acestea vor fi analizate rapid  și în trei-patru zile vor fi date avizele.
După referendumul din iunie 2012, CSM a adoptat o procedură prin care avizele se pot da în circa două luni de zile. Scopul era să blocheze numiri rapide ale procurorilor- șefi, făcute eventual în absența lui Traian Băsescu de la Cotroceni. ”Boicotul” secției de procurori, condus de Oana Hăineală și Daniel Morar, a fost reluat în urmă cu o săptămână, când președintele și premierul au ajuns la o soluție negociată pentru numirile de la Parchete.
Termenul stabilit pentru finalizarea procedurii era de 28-29 mai, astfel încât decizia nu se putea publica mai devreme de iunie în MO.
Nițu poate primi aviz pozitiv
Gruparea Oana Hăineală-Daniel Morar a reușit să determine secția de procurori să respingă procedura rapidă propusă de premier, principala motivație ținând de solicitările Comisiei Europene. Intervenția președintelui Traian Băsescu l-a făcut pe Morar să se retragă, iar semnalele de la Bruxelles au lăsat fără argumente ”boicotul”.
Singura care îl mai susține pe Morar a rămas Oana Hăineală. Această repoziționare va duce la un aviz favorabil pentru toți cei șase candidați, astfel încât să poată fi schimbat și avizul negativ dat lui Tiberiu Nițu, în noiembrie 2012. Atunci, a votat pentru Nițu doar ministrul Pivniceru, care l-a și propus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel