Data actualizării:
Data publicării:

CSM, acuzații la adresa lui Stelian Ion: Sfidează cadrul constituţional! Demersurile sale nu sunt întâmplătoare

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Stelian Ion, ministrul Justiției
Foto: Stelian Ion, ministrul Justiției

Judecătorii din CSM aduc mai multe acuzații la adresa lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei.

Judecătorii din CSM îl acuză pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, că a indus opiniei publice ideea că magistraţii au anumite beneficii nejustificate sau vor să-şi creeze "superimunităţi", dar şi că a avut discuţii cu ambasadorii unor state "sfidând cadrul constituţional", cărora le-ar fi prezentat distorsionat realităţi din domeniul justiţiei pentru a obţine susţinere politică în vederea modificării legilor justiţiei, informează Agerpres.

"Secţia pentru judecători a CSM atrage atenţia asupra riscurilor pe care comportamentul public al ministrului justiţiei, Stelian Ion, îl generează asupra bunei funcţionări a activităţii din justiţie şi statutului judecătorilor. Declaraţiile publice repetate prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii fie au anumite beneficii nejustificate, fie vor să-şi creeze 'superimunităţi', sau că doar o parte dintre aceştia ar fi oneşti în funcţie de propria-i apreciere pe care o raportează la opiniile exprimate pe marginea modificărilor aduse legilor justiţiei, coroborate cu dezinteresul manifest faţă de adevăratele probleme din justiţie au generat în rândul judecătorilor un sentiment de nesiguranţă cu privire la statutul lor.

Ministrul Justiţiei sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei. Maniera netransparentă a discuţiilor purtate, furnizarea trunchiată a informaţiilor sunt singurele explicaţii pentru concluziile prezentate de aceştia", se arată într-un comunicat al Secţiei pentru judecători a CSM.

"Demersurile ministrului Justiţiei nu sunt întâmplătoare"

Judecătorii din CSM îl mai acuză pe Stelian Ion că a ascuns partenerilor străini faptul că majoritatea magistraţilor de la Instanţa supremă se opune modificărilor legilor justiţiei.

"Demersurile ministrului Justiţiei nu sunt întâmplătoare şi au drept scop influenţarea şi obţinerea incorectă a susţinerii opiniei publice, a factorilor decizionali interni, dar şi a partenerilor străini în contextul escamotării realităţii. Edificatoare în acest sens este trecerea sub tăcere de către ministru a rezultatului consultării judecătorilor, întrucât acesta se prefigurează a-i fi defavorabil. Spre exemplu, majoritatea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor instanţe judecătoreşti se opune propunerilor de modificare a legilor justiţiei cu privire la care ministrul Justiţiei a generat consultarea.

Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra pericolului dublului discurs şi a dublei măsuri pe care ministrul le practică, acesta valorificând avizele CSM şi opiniile judecătorilor în funcţie de interesul de moment. Modificarea continuă şi de substanţă a legilor justiţiei, în contexte politice diferite, afectează stabilitatea statutului judecătorilor şi buna funcţionare a instanţelor judecătoreşti", mai spune Secţia pentru judecători.

Dezbateri aprinse, după întâlnirea dintre Stelian Ion și reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti

Comunicatul vine după ce în cadrul şedinţei de joi a Secţiei pentru judecători au avut loc dezbateri aprinse cu privire la întâlnirea pe care Stelian Ion a avut-o recent cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti.

"Nu pot să nu remarc lipsa totală a unui dialog efectiv, real, al ministrului Justiţiei cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecătorească. A trecut deja un timp suficient de când domnul ministru a fost instalat în funcţie şi cu toate acestea nu a avut loc absolut nicio întâlnire cu domnia sa în care să discutăm ca profesionişti, ca jurişti chestiuni de interes pentru puterea judecătorească.

Spre marea dezamăgire a multora dintre noi, constatăm că ministrul dezbate, de pildă, tema desfiinţării SIIJ cu reprezentanţii altor state şi anunţă apoi public pe site-ul Ministerului Justiţiei (...) care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susţine, eu ştiu, poziţia privind desfiinţarea SIIJ", a declarat judecătoarea Nicoleta Ţînţ, în timpul şedinţei.

"Nimeni nu are voie să se amestece în justiţia noastră!"

De asemenea, judecătoarea Gabriela Baltag a acuzat că astfel întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor altor state ar reprezenta "un atentat la independenţa şi suveranitatea" României.

"Aş dori ca, azi, Secţia pentru judecători să adopte o poziţie faţă de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreţi să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justiţie. Noi suntem garantul independenţei sistemului judiciar şi avem obligaţia să aducem în atenţie şi să discutăm aceste probleme. Mi se pare un atentat la independenţa şi suveranitatea României şi nu sunt cuvinte deloc mari. Mă întreb dacă diplomaţii noştri îşi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, dacă se pot amesteca în treburile interne ale acestor state (...)

O să-mi spuneţi că e vorba de un parteneriat strategic. Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici. Ştim şi noi ce conţine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne, în justiţia noastră! Mai avem foarte puţin să ne dicteze ambasadele sau alte state cum să soluţionăm cauzele", a spus Gabriela Baltag.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel