Data publicării:

Csibi Barna se va declara secui la recensământ: Etnia secuiască are dreptul la autodeterminare, la un stat naţional secuiesc

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
csibi_barna
csibi_barna

Csibi Barna, harghiteanul care, în luna martie, l-a spânzurat în mod simbolic pe Avram Iancu, spune că se va declara secui la recensământ deoarece astfel va avea dreptul la autodeterminare, spre deosebire de etnicii maghiari, care sunt doar minoritari în România.

Csibi Barna a declarat, duminică, că atunci când va fi întrebat de recenzori cărei etnii îi aparţine, el va răspunde că este secui deoarece, potrivit legislaţiei internaţionale, astfel poate beneficia de dreptul la autodeterminare, în timp ce ca maghiar nu poate spera decât la "drepturi minoritare".

"La recensământ mă voi declara secui, ca secui am dreptul la autodeterminare, conform legislaţiei internaţionale. Ca maghiar sunt doar minoritar, pentru că maghiarii îşi trăiesc autoderminarea prin statul lor, Ungaria. În concluzie, maghiarii din România pot spera doar la drepturi minoritare, în schimb etnia secuiască se poate defini ca popor şi are dreptul la autodeterminare, la un stat naţional secuiesc, aşa cum este şi România", a afirmat Csibi Barna.

El a adăugat că dacă va fi vizitat de recenzori miercuri, când se va afla la Bucureşti, unde a fost chemat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a "lăsat vorbă celor de acasă" să-l declare secui la recensământ.

Csibi Barna a afirmat că nu este de acord cu poziţiile Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) şi ale UDMR adoptate la recensământ, spunând că, dacă demersurile unionalilor sunt motivate de faptul că "în statutul lor scrie că UDMR reprezintă interesele comunităţii maghiare şi dacă nu ar fi minoritate maghiară nu şi-ar justifica existenţa", atitudinea CNS este "paradoxală", dată fiind denumirea formaţiunii civice.

Csibi Barna a precizat că, împreună cu mai multe persoane care îi împărtăşesc părerea, a lansat, înainte de începerea recensământului, o campanie prin care îi îndemnă pe cei care se simt secui să-şi asume identitatea.

La ultimul recensământ din România, desfăşurat în perioada 18-27 martie 2002, 532 de persoane s-au declarat secui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel