Cseke Attila și Kelemen Hunor au primit a treia doză de vaccin Covid-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și vicepremierul României, Kelemen Hunor, au primit azi a treia doză de vaccin Covid-19.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a primit azi a treia doză de vaccin Covid-19, transmite Realitatea Plus. Acesta a fost inoculat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "prof. dr. Matei Balş". Tot acolo a primit cea de-a treia doză de vaccin și Kelemen Hunor.

În România începe marţi imunizarea populaţiei cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID, relatează Agerpres. La Institutul Naţional de Boli Infecţioase "prof. dr. Matei Balş" vor primi cea de a treia doză de vaccin cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. De asemenea, este prezent acolo și preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de a treia doză începând de marţi. Vaccinarea cu cea de a treia doză se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Având în vedere faptul că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel. 

Dacă faci doza 3, vei mai primi un act. Ce trebuie să știi dacă rămâi cu două doze

„Vom primi inclusiv adeverință de vaccinare. La nivel de certificat de vaccinare, lucrurile nu vor fi necesare pentru a fi considerat cu schemă completă. (...) Deci, o persoană vaccinată cu două doze va fi, în continuare, considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Deci, va rămâne în acest fel, dar cei care se vaccinează cu a treia doză - și le recomand tuturor să o facă - vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical, până la urmă.”, a spus, luni seară, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

„A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important e că ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate”, a mai spus Andrei Baciu.

Amintim că doza trei este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel