Data publicării:

CSAT. Corvetele și mandatul României pentru summit NATO, pe ordinea de zi

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte în şedinţă marţi, pentru a discuta despre stadiul înzestrării Armatei, dar și   mandatul României pentru Summitul NATO de la Buxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în şedinţă, marţi, de la ora 11.00, pe agenda reuniunii aflându-se programul de înzestrare a Armatei şi mandatul României la summit-ul NATO de la Bruxelles.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:

Stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă;
Mandatul României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017);
Activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017;
Activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016;
Activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017;
Activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016.
În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a detaliat ordine de zi a şedinţei CSAT.

"Marţi, 21 martie, începând cu ora 11:00, Președintele României va conduce ședința CSAT. (...) Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiectele următoare: stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă; obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017); activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2016 şi principalele direcții pentru anul 2017; activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2016. Ar mai fi un element: activitatea desfășurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017.

[citeste si]

Ca de fiecare dată, vă atrag atenția asupra faptului că pot să existe și alte subiecte importante din punctul de vedere al securității naționale pe ordinea de zi a CSAT. Și, evident, va exista o formulă de comunicare după încheierea ședinței CSAT. La momentul potrivit, veți primi și informații referitoare la modul în care veți primi detalii despre ce s-a discutat în ședința CSAT", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la şedinţa CSAT de marţi se va discuta inclusiv despre achiziţionarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent.

"Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT", a spus preşedintele, întrebat despre situaţia corvetelor.

Iohannis a spus însă că în CSAT nu se va discuta acum despre solicitările de desecretizare a protocoalelor dintre SRI şi Ministerul Public, explicând că nu a fost făcută o solicitare în acest sens. El nu a dorit să spună care este părerea lui asupra subiectului: "Nu pot să vă răspund aşa, pauşal".

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

VD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel