CSAT. Corvetele și mandatul României pentru summit NATO, pe ordinea de zi
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte în şedinţă marţi, pentru a discuta despre stadiul înzestrării Armatei, dar și   mandatul României pentru Summitul NATO de la Buxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în şedinţă, marţi, de la ora 11.00, pe agenda reuniunii aflându-se programul de înzestrare a Armatei şi mandatul României la summit-ul NATO de la Bruxelles.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:

Stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă;
Mandatul României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017);
Activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017;
Activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016;
Activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017;
Activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016.
În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a detaliat ordine de zi a şedinţei CSAT.

"Marţi, 21 martie, începând cu ora 11:00, Președintele României va conduce ședința CSAT. (...) Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiectele următoare: stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă; obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017); activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2016 şi principalele direcții pentru anul 2017; activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2016. Ar mai fi un element: activitatea desfășurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017.

[citeste si]

Ca de fiecare dată, vă atrag atenția asupra faptului că pot să existe și alte subiecte importante din punctul de vedere al securității naționale pe ordinea de zi a CSAT. Și, evident, va exista o formulă de comunicare după încheierea ședinței CSAT. La momentul potrivit, veți primi și informații referitoare la modul în care veți primi detalii despre ce s-a discutat în ședința CSAT", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la şedinţa CSAT de marţi se va discuta inclusiv despre achiziţionarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent.

"Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT", a spus preşedintele, întrebat despre situaţia corvetelor.

Iohannis a spus însă că în CSAT nu se va discuta acum despre solicitările de desecretizare a protocoalelor dintre SRI şi Ministerul Public, explicând că nu a fost făcută o solicitare în acest sens. El nu a dorit să spună care este părerea lui asupra subiectului: "Nu pot să vă răspund aşa, pauşal".

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

VD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel