Criza rachetelor din Cuba, adusă în discuţie de Biden într-o declaraţie despre Putin. De ce mesajul este, de fapt, unul liniştitor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Preşedintele SUA, Joe Biden, a amintit de criza rachetelor nucleare din Cuba, din 1962, când a vorbit despre ameninţările lansate de Vladimir Putin. Jurnalistul Val Vâlcu a explicat, însă, de ce mesajul este, de fapt, unul liniştitor şi nici pe departe unul apocaliptic. 

"Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus el la o strângere de fonduri la New York, unde a subliniat că omologul său rus Vladimir Putin „nu glumea” făcând aceste ameninţări.

"Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă să meargă aşa cum sunt acum”, a spus el.

Vladimir Putin „nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă”, a apreciat preşedintele american.

"Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a mărturisit în cele din urmă Joe Biden. "Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?”, a mai spus el, citat de G4Media.

De ce mesajul este, de fapt, unul liniştitor. Explicaţiile lui Val Vâlcu

"Prima impresie după declaraţiile făcute de Joe Biden este că am fi pe muchie de cuţit, că transmite un semnal de pericol. Dar dacă trecem de această impresie şi ne gândim puţin, e un semnal liniştitor. De ce?

În 1962, URSS a amplasat în Cuba rachete nucleare care puteau ajunge până în Florida, la o distanţă de 40-50 mile. Era, deci, o ameninţare uriaşă la adresa SUA. Kennedy era la începutul mandatului, a părut vulnerabil, i-a fost testată capacitatea şi voinţa de a răspunde, de a pune piciorul în prag. Dar dezamorsarea situaţiei este considerată o victorie a lui Kennedy. Nu au ripostat în vreun fel care să escaladeze conflictul, ci au impus o blocadă şi au derulat negocieri politice care au dus la retragerea armelor nucleare din Cuba. 

Acesta e momentul la care face referire Joe Biden şi pe care americanii îl cunosc bine. Contextul este că suntem la doar o lună distanţă de alegerile de jumătate de mandat din SUA, în care se joacă majoritatea şi controlul din Senatul SUA şi din Camera Reprezentanţilor. De aceea e un mesaj liniştitor. Pentru că un politician cu experienţă, aşa cum este şi Joe Biden, nu aduce în discuţie decât crizele pe care le poate gestiona. Ori această referire la criza rachetelor ne arată că riscul ca lucrurile să escaladeze este mic. O astfel de temă nu putea fi lansată de un om cu experienţa politică a lui Joe Biden dacă există riscul să iasă şifonat", a explicat Val Vâlcu. 

Casa Albă: Nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare

Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, transmite Agerpres, citând AFP.

Declarația purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre este, de fapt, o clarificare care survine după afirmaţiile lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui Armaghedon nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962. CITEŞTE AICI MAI MULTE

*Acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel