Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului
Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului, potrivit bursa.ro.
Scandalul din coaliţie privind demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion de către premierul Florin Cîţu a dus la majorarea ratelor de dobândă din piaţa secundară la titlurile de stat, costul de finanţare pe scadenţa 10 ani (RO10Y) urcând ieri la 3,97%, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.
Inclusiv piaţa valutară a reacţionat la posibilitatea ruperii coaliţiei de guvernare şi căderii guvernului Cîţu, cursul euro/leu începând să urce ieri de dimineaţă pe piaţa interbancară şi ajungând la 4,94 lei/euro la ora 12:15, cu 45 de minute înainte de cotarea oficială a Băncii Naţionale. Tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro s-a tot accentuat în a doua jumătate a lunii august, leul fiind moneda cu cea mai slabă evoluţie la nivel regional în această săptămână şi în cea anterioară.
Ieri, euro a fost cotat la 4,9386 lei, cursul valutar fiind lăsat de către BNR să atingă un nou maxim istoric. Maximul anterior a fost de 4,9349 lei, stabilit pe 30 august.
Aceleaşi evoluţii negative au avut loc şi când Cîţu l-a demis în mod neaşteptat şi cu explicaţii neclare pe Alexandru Nazare, fostul ministrul al Finanţelor, în data de 8 iulie, după ce Cîţu i-a cerut demisia cu o zi înainte (!) de emisiunea de eurobonduri prin care guvernul a atras de pe pieţele externe 3,5 miliarde de euro pe două scadenţe, 9 ani şi 20 de ani, scrie bursa.ro.
Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la produsele din import, dar şi la alte servicii taxate în euro, precum telecomunicaţii.
Totodată, creşterea costurilor de finanţare înseamnă o tensionare şi mai mare a bugetului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News