Criză politică. Cel mai mare partid din Parlamentul Italiei se destramă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Luigi Di Maio)
Sursă foto: Facebook (Luigi Di Maio)
Cel mai mare partid din Italia urmează să se destrame, ministrul de externe al țării inițiind un grup separatist. 

Guvernul de coaliţie al premierului italian Mario Draghi a fost zguduit marţi de noi tulburări după ce cel mai mare partid din parlament s-a divizat, iar ministrul de externe a iniţiat un grup separatist, scrie Mediafax.

Până la 60 de foşti parlamentari ai partidului Cinci Stele s-au înscris deja în noul grup al lui Di Maio, "Împreună pentru viitor", potrivit presei. "Astăzi, eu şi mulţi alţii... părăsim Mişcarea Cinci Stele", a anunţat ministrul de externe în cadrul unei conferinţe de presă. "Părăsim ceea ce mâine nu va mai fi prima forţă politică din parlament".

Di Maio a susţinut sprijinul ferm al premierului pentru Ucraina după invazia Rusiei, inclusiv prin trimiterea de arme pentru ca Kievul să se apere. În acest sens, el a intrat în conflict cu şeful partidului Cinci Stele, fostul premier Giuseppe Conte, care a susţinut că Italia ar trebui să se concentreze pe o soluţie diplomatică, notează France 24.

În ciuda legăturilor tradiţionale ale Italiei cu Rusia, guvernul lui Draghi a trimis arme şi bani pentru a ajuta Ucraina, susţinând în acelaşi timp cu fermitate sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Despărțirea ar putea fi oficializată în următoarele ore

În următoarele ore, relatează AdnKronos, ministrul de externe este aşteptat să îşi oficializeze despărţirea de la partidul pe care l-a condus, luându-şi cu el trupele. Căutarea "dimaianilor" pentru înfiinţarea unei noi echipe parlamentare s-a intensificat considerabil între zilele de ieri şi astăzi: "Telefoane fierbinţi, încearcă să-i sondeze pe toţi", spune agenţiei un fost ales M5S. Potrivit ANSA, strângerea de semnături pentru constituirea grupurilor parlamentare autonome se desfăşoară atât în Cameră (unde este nevoie de cel puţin douăzeci de membri), cât şi în Senat (unde este nevoie de zece). Anunţul de rămas bun ar putea veni încă din această după-amiază sau, oricum, înainte de adunarea comună programată pentru miercuri, la care Di Maio nu ar trebui să participe.

Se pare că echipa de la Cameră ar fi deja formată: "Nu a fost atins încă numărul exact de membri şi pentru că în ultimul minut s-ar putea adăuga mai mulţi nehotărâţi, dar cred că după-amiază vom avea numărul definitiv", explică un deputat "Dimaian". Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Mişcării, Giuseppe Conte, aleşii care intenţionează să-l urmeze pe Di Maio ar fi cel mult douăzeci, maxim douăzeci şi cinci. Pentru apropiaţii ministrului de externe, însă, cifrele "ar putea fi mai importante". Situaţia este diferită în ceea ce priveşte Palazzo Madama. Potrivit Ansa, care citează o sursă parlamentară, senatorii care au semnat deja sunt "cu mult peste o duzină". "Însă la Senat chestiunea numerică este irelevantă", explică dimaianii. "Pentru a forma un grup ar fi nevoie de un simbol: fie că sunt zece sau douăzeci, substanţa rămâne aceeaşi", scrie RADOR. 

Conte se opunea înarmării continue a Ucrainei

Conte a avertizat împotriva implicării Italiei într-o cursă a înarmării. "Am contribuit prin trimiterea a trei loturi de arme. Acum ni se pare că contribuţia noastră ar fi mai preţioasă pe frontul diplomatic", a declarat el la începutul acestei luni.

Dar Di Maio a avut cuvinte dure la adresa partidului său şi a liderului acestuia. "În aceste luni, principala forţă politică din parlament avea datoria de a susţine diplomaţia guvernului şi de a evita ambiguităţile", a spus el. "În acest moment istoric, susţinerea valorilor europene şi atlantiste nu poate fi o greşeală", a adăugat el.

Mişcarea Cinci Stele, a spus el, a riscat stabilitatea guvernului "doar pentru a încerca să recâştige câteva puncte procentuale fără a reuşi măcar".

Draghi, fost şef al Băncii Centrale Europene, care a vizitat Kievul săptămâna trecută împreună cu liderii Franţei, Germaniei şi României, a precizat marţi anterior că direcţia sa este stabilită.

"Italia va continua să colaboreze cu Uniunea Europeană şi cu partenerii noştri din G7 pentru a sprijini Ucraina, pentru a căuta pacea, pentru a depăşi această criză", a declarat el în faţa Senatului, cu Di Maio alături de el.

Mișcarea 5 stele, revoltată pe Di Maio pentru atacurile recente

Duminică dimineață, unul dintre persoanele loiale lui Conte, Riccardo Ricciardi, a declarat că Di Maio s-a întors împotriva familiei sale politice și ar trebui să suporte consecințele.

Mișcarea 5 Stele este cea mai mare forță politică din parlament, după ce a obținut 33% din voturi la alegerile generale din 2018. Norocul său a avut însă de atunci de suferit, deoarece și-a pierdut identitatea anti-establishment odată ajunsă la guvernare. Ultimele sondaje de opinie îl plasează la aproximativ 13% și a obținut abia 3% din voturi la alegerile locale de la sfârșitul săptămânii trecute.

Di Maio a dat vina pe Conte pentru această înfrângere, în timp ce acesta din urmă a declarat că partidul plătește un preț pentru că se află în coaliția largă a lui Draghi.

Oficiali ai partidului au declarat că acesta a fost atacat din cauza faptului că cei din conducerea partidului au declarat că se va aplica o regulă veche conform căreia membrii săi nu pot candida pentru realegere după două mandate consecutive în parlament - o măsură care l-ar împiedica pe Di Maio să candideze data viitoare.

Dacă Di Maio părăsește partidul, câțiva susținători l-ar putea urma și ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi turbulențe în administrația Draghi, relatează Mediafax. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel