Data actualizării:
Data publicării:

CRIZA din SĂNĂTATE despre care nu se vorbește. Buicu: România se va afla în fața unei situații periculoase

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay/ Criza medicilor de familie din România
foto ilustrativ pixabay/ Criza medicilor de familie din România

Dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a atras atenția cu privire la criza din sistemul de sănătate, din România, una despre care încă nu se vorbește, dar are potențial periculos. 

În cadrul dezbaterii DCNews, cu titlul ”Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, jurnalistul Val Vâlcu a vorbit cu deputatul și profesorul Florin Buicu despre o criză a sistemului de sănătate despre care nu se vorbește la fel de mult față de alte subiecte asociate: criza personalului medical. 

”Criza de medici! E o situație la baza piramidei. Cei din linia întâi, medicii de familie, sunt în vârstă, peste 50% se apropie de vârsta de pensionare și nu vin generațiile tinere din urmă”, a deschis Val Vâlcu subiectul. 

Specialitatea medicinei de familie a devenit neatractivă

”Aveți perfectă dreptate. Un studiu efectuat la nivelul medicilor de familie arată că media de vârstă a medicilor de familie este în jurul celei de 60 de ani. Dacă luăm în considerare vârsta de pensionare de 65 de ani, asta înseamnă că dacă nu vom găsi în următoarea perioadă măsuri care să determine creșterea numărului medicilor de familie, România se va afla în fața unei situații periculoase, astfel încât componenta de bază, aceasta de medicină de familie, instituția medicului de familie ușor-ușor va dispărea. Și de ce dispare? Sunt mai multe motive. 

Dispare din cauza faptului că această specialitate nu mai este considerată importantă sau oportună pentru rezidenți. Există fenomenul în care locurile scoase de Ministerul Sănătății la rezidențiat, acestea sunt ocupate în primă fază pe medicină de familie, iar ulterior, cei care sunt deja rezidenți în medicină de familie, participă la examene de rezidențiat și aleg alte specializări”, a spus profesorul Florin Buicu. 

Opt din zece rezidenți în medicină de familie își schimbă specializarea

”Discutam cu un coordonator de medicină de familie și îmi spunea că din zece rezidenți de medicină de familie, doar doi au ajuns să finalizeze și să devină specialiști în medicină de familie, iar opt dintre ei finalizând până la urmă alte specializări. 

Sunt necesare în perioada următoare măsuri prin care pe de-o parte să fie îmbunătățită finanțarea acestui domeniu, dar o finanțare orientată pe serviciile medicale pe care le vor furniza, o încurajare a autorităților locale să asigure în afară de finanțarea oferită de Casa de Asigurări, să ofere, practic, un pachet prin care să fie atrași specialiștii în medicină de familie. În programul de guvernare al actualului guvern avem creșterea finanțării acestui segment de medicină de familie la un procent minimal din Fondul național de asigurări de sănătate, iar la nivel strategic, dezvoltarea centrelor comunitare care practic pot să furnizeze servicii de medicină de familie și nu numai, inclusiv servicii ambulatorii de specialitate, aceasta să fie modalitatea prin care serviciile medicale și farmaceutice să fie la dispoziția beneficiarilor din comunități”, a mai explicat Buicu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel