Criză de petrol în SUA, după un atac cibernetic masiv. Atlanta și New York ar putea rămâne fără combustibil
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a emis legislație de urgență, duminică, după ce cea mai mare conductă de combustibil din țară a fost vizată de un atac cibernetic de tipul ransomware.

Conform BBC, Colonial Pipeline transportă zilnic în jur de 2,5 milioane barili de benzină, diesel și kerosen, aproximativ 45% din întregul stoc al Coastei de Est americane. Operatorul a ieșit din funcțiune vineri, după un important atac cibernetic, și nu a reușit să-și restabilească serviciile peste weekend. Astfel, guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a relaxat regulile de transport ale combustibililor pe trasee rutiere.

Ce efect are modificarea legislației?

                       

După ce legislația a fost modificată, duminică, 9 mai, șoferii din 18 state americane vor putea munci suplimentar sau vor putea munci cu un program mai flexibil când transportă produse din petrol rafinat. Luni, 10 mai, prețurile de la pompă din Statele Unite ale Americii au rămas neafectate în principal, însă riscul ca situația să se înrăutățească este în continuare valabil dacă criza este prelungită.

Ce spun analiștii?

                                                                                    

„Cu excepția găsirii unei soluții până marți, vor fi probleme mari”, a spus analistul independent al pieței petroliere Gaurav Sharma care anunță că mult combustibil este deja blocat în rafinăriile texane. „Primele zone lovite vor fi Atlanta și Tennessee, iar apoi efectul de domino va duce către New York”.

De la ce a plecat totul?

Atacul de tipul ransomware, adică un șantaj cibernetic, cel mai probabil a fost cauzat de gruparea criminală DarkSide care a pătruns în rețeaua Colonial și a blocat mai multe informații importante.

În jur de 100 GB de informații ar fi fost luate ostatic de gruparea care a amenințat că le va elibera pe internet, însă FBI și alte agenții guvernamentale din Statele Unite au colaborat cu companii private pentru a ține situația sub control.

„La scurt timp după ce a aflat de atac, Colonial a închis intenționat unele sisteme pentru a gestiona amenințările. Aceste acțiuni au încetat temporar toate operațiunile cu conductele noastre și au afectat sistemele noastre IT, pe care încercăm acum să le recuperăm”, transmisese firma, tot duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel