Urmărește emisiunea live
Criza cerealelor. Negocieri între Turcia, Ucraina și Rusia pentru deschiderea unui coridor prin strâmtoarea Bosfor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Jonathan Petersson)
Sursă foto: Pexels (Jonathan Petersson)
Negocierile dintre Turcia, Rusia şi Ucraina se desfășoară cu scopul de a deschide un coridor prin strâmtoarea Bosfor pentru a exporta cerealele din Ucraina, a spus un oficial turc de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Conform The Guardian, ”Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina cu privire la exportul de cereale din Ucraina”, a declarat oficialul turc de rang înalt. Un coridor destinat exportului de cereale ar urma să fie deschis din Turcia, aşadar a existat o cerere astfel încât aceste cereale să ajungă pe pieţele vizate”, a spus oficialul.

Acesta a precizat că ”Negocierile sunt încă în desfăşurare”.

Alte surse au confirmat că Turcia este în negocieri pentru expedierea cerealelor din Ucraina. Deşi e membră NATO, Turcia a fost percepută ca fiind mai ”neutră” decât alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a spus o altă sursă.

”Turcia este pregătită să contribuie la un fel de proces de monitorizare a acestor exporturi din Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia deţine în mod tradiţional foarte multă putere în Marea Neagră şi este dispusă să ajute”, a mai menționat un alt oficial turc de rang înalt, conform sursei citate.

Citește și - Macron, solicitare către Erdogan cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să 'respecte alegerea suverană' a Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, şi doreşte găsirea rapidă a unei 'soluţii' pentru ca Ankara să renunţe la poziţia sa de veto, transmite AFP. 

'Preşedintele Republicii a subliniat importanţa de a fi respectată alegerea suverană a celor două state, rezultând dintr-un proces democratic şi intervenind ca reacţie la evoluţia mediului lor de securitate', a comunicat Palatul Elysée în urma discuţiei telefonice de o oră.

Preşedintele Macron 'doreşte ca discuţiile să continue pentru găsirea unei soluţii rapide' la opoziţia Ankarei faţă de cele două candidaturi, a adăugat sursa citată.

'Urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene'

Cei doi preşedinţi au evocat, de asemenea, 'urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene', blocate de război în porturile din sudul ţării, situaţie ce ameninţă să provoace o criză alimentară mondială. Emmanuel Macron va continua 'în zilele următoare contactele pe acest subiect cu actorii internaţionali relevanţi'.

Preşedintele francez şi omologul turc au discutat 'diferite căi posibile pentru transportul' acestor cereale, în colaborare cu Naţiunile Unite, şi 'au convenit să rămână în contact pentru găsirea rapidă a unei soluţii'. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel