Data publicării:

Criza agricolă din Europa, obstacol în acordul dintre UE și Mercosur, avertizează Josep Borrell

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captură video Twitter @ Josep Borrell
FOTO: captură video Twitter @ Josep Borrell

Criza agricolă care a cuprins Europa este un obstacol în acordul dintre UE și Mercosur. De furia fermierilor, Franța a spus un ”clar nu”.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, trage un puternic semnal de alarmă cu privire la criza agricolă care a cuprins Europa și afectează încheierea unui acord comercial între UE și Mercosur, informează AFP, citat de Agerpres.

”Trebuie să vedem dacă actuala criză din agricultura europeană nu înseamnă un obstacol în plus în calea” unui acord între cele două puteri comerciale, a declarat Borrell în fața parlamentarilor europeni și sud-americani.

Astfel, după 20 de ani de negocieri, ”mingea este acum în terenul Europei. Noi suntem cei care trebuie să spunem dacă dorim sau nu” acest acord, a subliniat Borrell în timpul unei reuniuni în Parlamentul European la Bruxelles.

Potrivit șefului diplomației europene, dorința de a semna acest acord nu a fost nicicând mai puternică din partea țărilor latino-americane.

Reuniți miercuri în Paraguay, miniștrii de externe ai țărilor din Mercosur, organizație din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Bolovia, au confirmat dorința lor de a încheia acest acord cât mai repede posibil.

Opoziția din Franța s-a opus ferm acordului cu Mercosur

Amintim că agricultura europeană, în special în Franța și în Germania, unde în aceste zile sunt proteste ample, compromite șansele încheierii unui acord, considerat drept negativ de o mare parte din lumea agricolă. 

Opoziția de stânga din Franșa a cerut săptămâna aceasta președintelui francez Emmanuel Macron să spună ”clar nu” acestui acord Mercosur, pentru a răspunde furiei agricultorilor.

Un tratat a fost încheiat în 2019, după 20 de ani de negocieri complexe, însă el nu a fost încă finalizat.

Tensiuni au apărut din nou anul trecut, când europenii au formulat noi cereri în materie de respectare a mediului (în special lupta împotriva despăduririlor), însoțite de sancțiuni în cazul unor încălcări.

Citește și: Ce ascund protestele fermierilor din România, Polonia, Germania și Franța. Sociologul Bulai: Nu îi mai bagă nimeni în seamă. La final, electoral vorbind, nu va fi bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel