Data publicării:
Criză a apei în Europa, râurile și lacurile devin maronii. Avertisment al Agenției de Mediu: S-ar putea să nu mai avem suficientă apă
Agenția Europenă de Mediu trage un semnal de alarmă cu privire la apele din Europa.
Europa se confruntă cu o criză a apei provocată de ea însăși, iar țările UE nu fac suficient pentru a o evita - acesta este mesajul principal al unui nou raport major al Agenției Europene de Mediu (EEA) privind starea apei din Europa.
Raportul, publicat marți, schițează imaginea unui continent acoperit de râuri poluate și habitate degradate, unde utilizarea excesivă a apei dulci și consecințele tot mai grave ale schimbărilor climatice pun în pericol accesul la această resursă de bază și esențială.
Raportul constată că blocul comunitar este pe cale să își rateze obiectivele privind apa curată prevăzute de legislația UE, ceea ce reprezintă „provocări serioase la adresa securității apei, atât în prezent, cât și în viitor”, a declarat Trine Christiansen de la EEA reporterilor înainte de publicarea raportului.
„Din cauza acestor presiuni, s-ar putea să nu avem suficientă apă de o calitate suficient de bună pentru numeroasele scopuri pentru care am dori să o folosim”, a avertizat Christiansen.
Conform raportului, starea de sănătate a apelor de suprafață din Europa este deosebit de precară. Râurile și lacurile devin maronii, majoritatea speciilor protejate de pești și amfibieni din UE riscă să dispară la nivel local, iar proliferările dăunătoare de cianobacterii sunt în creștere.
Nu s-a înregistrat o îmbunătățire generală
Doar 37% dintre corpurile de apă de suprafață din Europa au obținut o stare ecologică „bună” sau „ridicată”, în conformitate cu Directiva Cadru privind Apa a UE, și doar 29% au obținut o stare chimică „bună” între 2015 și 2021.
Deși țările au reușit să evite o înrăutățire a stării apelor UE, „nicio îmbunătățire generală” nu a fost detectată de la ultimul ciclu de monitorizare. Progresele lor lente se datorează, în parte, „finanțării insuficiente și integrării insuficiente a obiectivelor de mediu în politicile sectoriale”, potrivit raportului.
Presiunile crescânde asupra mediului riscă să agraveze și mai mult cantitatea și calitatea apei. Marile fluvii europene, precum Dunărea, Rinul, Po și Ebro, care sunt cruciale pentru mijloacele de subzistență ale celor mai mari centre urbane și zone agricole din Europa, vor fi acum „puternic afectate” de perioade mai lungi de secetă.
Fermierii, în centrul atenției
Dacă nu apar „schimbări majore” în ceea ce privește stilul de viață și dezvoltarea economică, resursele de apă ale Europei vor continua să se deterioreze, accelerate de efectele tot mai intense ale schimbărilor climatice.
EEA face apel la țările și sectoarele cu un „impact puternic” asupra apei, cum ar fi agricultura, energia și transporturile, să „accelereze punerea în aplicare (n.r. a politicilor și inițiativelor de mediu) pentru a aduce îmbunătățiri de mediu mai tangibile”.
Utilizarea intensivă de nutrienți și pesticide de către sectorul agricol afectează grav calitatea apelor de suprafață și subterane - și este „de departe” cel mai mare consumator net de apă din Europa.
Raportul vine în contextul în care Parlamentul European și Consiliul UE se pregătesc să se confrunte cu privire la noile standarde UE pentru monitorizarea poluanților din apă. Țările UE au fost criticate pentru încercarea de a introduce mai multă flexibilitate în norme, în timp ce Parlamentul European dorește să le facă mai ambițioase.
Trei obiective
În ceea ce privește reziliența apei în general, guvernele au pus responsabilitatea pe umerii Comisiei Europene, iar luna trecută 21 de țări ale UE au solicitat Bruxelles-ului să ia „măsuri concrete” pentru „a spori securitatea și reziliența apei în întreaga Uniune Europeană”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte o strategie europeană de reziliență a apei, după ce, în mandatul anterior, pe fondul protestelor fermierilor de la începutul acestui an, nu a reușit să prezinte inițiativa promisă privind reziliența apei.
Christiansen dorește ca viitoarea propunere a lui von der Leyen să graviteze în jurul a trei obiective: reducerea utilizării apei sau a substanțelor chimice, utilizarea mai eficientă a apei - inclusiv prin inițiative de intensificare a reutilizării apei - și refacerea ecosistemelor UE.
„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a restabili sănătatea râurilor, lacurilor, apelor de coastă și a altor corpuri de apă valoroase și pentru a ne asigura că această resursă vitală este rezistentă și sigură pentru generațiile viitoare”, a declarat Leena Ylä-Mononen, directorul executiv al EEA, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News