Cristina Prună, după decizia CCR în cazul Neacşu: Trebuie clarificată legea de funcţionare a ANRE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
anre
anre
Deputatul USR Cristina Prună a declarat, miercuri, că propune modificarea legii de funcţionare a ANRE, astfel încât să clarifice faptul că o persoană condamnată definitiv nu poate ocupa o funcţie de conducere în instituţie, după ce CCR a respins sesizarea depusă de USR privind numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

'În legătură cu decizia CCR cu privire la Marian Neacşu, în iulie USR a depus o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la numirea fostului deputat Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE. Dacă ne uităm în OUG 33/2007 care reglementează funcţionarea ANRE, vom vedea că domnul Neacşu nu este compatibil cu această funcţie, că nu are experienţa necesară cerută de lege şi anume 5 ani în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale şi la momentul numirii sale avea o condamnare penală şi nu fusese reabilitat. Reabilitarea dumnealui s-a produs în august 2019. Pentru aceste motive noi credem că această numire a fost una ilegală. CCR a respins această sesizare de neconstituţionalitate, dar până să respingă a amânat de cinci ori decizia', a afirmat Prună, la Parlament.

Ea a spus că a pregătit un proiect de lege care să aducă clarificări în privinţa numirii în funcţiile de conducere ale ANRE. 'Astăzi am pregătit un proiect de lege prin care dorim să clarificăm legea de funcţionare a ANRE. În prezent legea spune că un membru al Comitetului de reglementare şi preşedintele ANRE pot să-şi piardă calitatea în momentul în care au fost condamnaţi penal definitiv, însă nu spune că o persoană condamnată penal definitiv şi nereabilitată nu poate ocupa această funcţie. Noi venim cu această clarificare şi sperăm să nu mai avem persoane condamnate definitiv în funcţii publice', a adăugat Prună.

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea depusă de USR privind numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, stabilind că decizia este constituţională. Parlamentul l-a validat pe Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE pe 26 iunie 2019, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel