Data publicării:
Cristian Diaconescu (PMP), despre gestul "INTERZIS" făcut de ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Aici e vorba despre mesaj
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a atras atenția asupra unui gest "interzis" al ambasadorului Rusiei la Bucureşti.
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a vorbit la Realitatea Plus despre politica externă a României în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina.
"O să-l rog pe domnul Diaconescu să ne explice ce se întâmplă totuși cu politica externă a României. V-am auzit, domnule Diaconescu, acum câteva zile când ați spus despre întâlnirea președintelui Putin cu Viktor Orban și despre comentariile pe care președintele Rusiei le-a făcut la adresa României și faptul că Viktor Orban nu a avut nicio reacție, iar dacă dvs. ați fi fost șeful diplomației românești a doua zi ați fi chemat ambasadorul Ungariei la București și i-ați fi cerut socoteală." l-a întrebat jurnalista Anca Alexandrescu pe Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu, despre întâlnirea dintre Putin și Orban: Nu a avut absolut nicio reacție
"Și o spun încă o dată. Nu este o chestiune care ține de populism, ține de tehnică diplomatică, pur și simplu. În ce sens? S-a mai întâmplat așa ceva, când tot președintele Putin a transmis poporului român să nu mai fie liniștit și sigur pentru că România adăpostește scutul anti rachetă. Exact aceeași afirmație a făcut-o și acum, într-un context foarte sensibil. Atunci de partea cealaltă se afla fostul prim-ministru al Greciei care la fel, la rândul său privea spre orizont, pe geam, afară. De ce am făcut această subliniere? Unu, pentru că suntem într-un moment foarte grav, foarte complicat. Doi, pentru că impactul acestor declarații la nivelul întregii comunități internaționale este unul foarte mare. Trei, pentru că fisurile, în NATO nu s-a înțeles în ceea ce privește abordarea a tot ceea ce vine dinspre Moscova în acest moment reprezintă o temă extrem de importantă și pentru că scuturile anti-rachetă sunt un proiect NATO.
Nu este al României, nu este al SUA, este asumat prin două decizii consecutive de către NATO, deci prim-ministrul unui stat membru NATO cu care România are parteneriat strategic din anul 2002, nu a avut absolut nicio reacție, transmițând astfel către opinia publică, fie că a dorit sau nu, dar este un politician cu foarte mare experiență, deci nu se pune problema că nu a înțeles, faptul că într-o formă sau alta, aprobă ce spune cealaltă parte.", a răspuns Cristian Diaconescu.
Gestul "interzis" al ambasadorului Rusiei la Bucureşti
"Aș mai avea ceva de adăugat ce poate pentru cei care ne privesc ar putea părea nesemnificativ. Domnul ambasador al Federației Ruse a vorbit astăzi fără a avea steagul României în spate. Este interzis, din punct de vedere nu al curtoaziei, ci din punct de vedere a unui anumit tip de protocol diplomatic. Aici e vorba despre mesaj, nu doar ceea ce îți iese pe gură, pentru că ceea ce îți iese pe gură vine de acasă, tu nu vorbești în nume propriu ca ambasador. Simbolistica însă, are un anume tip de semnificație.", a mai spus Cristian Diaconescu.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Trupele SUA şi Franţei din România contribuie la amplificarea tensiunilor
Planurile SUA şi Franţei de a trimite trupe în România contribuie la amplificarea tensiunilor, a afirmat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, criticând suplimentarea capabilităţilor militare NATO în zona Mării Negre şi oferirea de armament occidental Ucrainei. Vezi declarațiile acestuia AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News