Data publicării:
Cristian Diaconescu. Idei de audit extern
Fostul ministru al Justiției Cristian a făcut câteva sugestii referitoare la ideea emisă de actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, cu privire la posibilitatea ca România să apeleze la un audit extern.
Fostul ministru al Justiției Cristian Diaconescu a declarat joi seară, la Realitatea TV, că România ar putea solicita audit extern din partea Franței.
„Este clar că din punctul de vedere al societății românești, pe această temă a instituțiilor legate de corupție - anticorupție, s-a creat un formidabil clivaj. Pare-se că această competiție va continua, prin aceste grupuri mari, pare-se că niciuna din cele două școli de gândire din societatea românească nu va ceda. Așa că e oarecum interesant. Pe de altă parte, mă gândeam la aserțiunea domnului ministru al Justiției spunând cui cerem audit extern - așa, dacă ar fi să ne uităm la legislațiile țărilor europene, 12 din țările europene au reglementată sancționarea infracțiunii de abuz în serviciu. Vorbesc de Italia, care are o legislație care seamănă cu a noastră. Nu vorbesc despre statele nordice unde dacă dai un buchet de flori unui funcționar, ai dosar la procuratură și ești pe prima pagină a ziarelor. Acolo este probabil de o altă mentalitate. Dacă dorim audit extern să zicem din statele membre ale Uniunii Europene cu care suntem parteneri și care au sistem judiciar asemănător, uite ne-am dori poate audit din Franța. Oricum constituția noastră este un proiect franco-belgian neterminat, constituția din 2003”, a spus Diaconescu.
[citeste si]
„Partidul Social Democrat, deși se află la guvernare, deci are interesele naționale în gestiune înainte de interesele de partid, speră că prin mesaje și prin rădăcinile foarte profunde, fără doar și poate, pe care le are în comunitățile din țară, va rezolva aceste probleme. Vreau să vă spun că astăzi, guvernarea, deci implicit Partidul Social Democrat, nu dă, pe de-o parte, semnalul că ar pune prea mare preț pe referențialul extern – deci ei au senzația că pot gestiona relației României oarecum decuplat de ceea ce se îmntâmplă în jur - și nu mă refer aici la crize, mă refer aici la obligații. Ceea ce pot să vă spun, într-o notă foarte mare de certitudine, este că guvernul, implicit Partidul Social Democrat pentru că lucrurile se leagă, a fost avertizat în repetate rânduri – în public, mai puțin, din decență, din eleganță, discutăm de parteneri – dar, prin toate structurile care au un dialog cu exteriorul fie că-l doresc sau nu, în legătură cu pericolul din punctul de vedere al fiscalității, al unor decizii ciclice, iresponsabile, care pun îmn pericol echilibrele macro-economice. Au fost sesizați în repetate rânduri că dacă nu vor avea o politică adecvată din acest punct de vedere, nu ei, România, va suferi sancțiuni”, a mai spus fostul ministru al Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News