Crime comise de Statul Islamic împotriva comunităţii yazidi
Bagdadul va începe identificarea rămăşiţelor a 141 de victime exhumate dintr-o groapă comună a grupării Stat Islamic (SI) descoperită în Sinjar, bastion al minorităţii yazidi din nordul Irakului, a anunţat joi şeful departamentului de medicină legală din capitala irakiană, informează AFP.
'Rămăşiţele vor fi întâi examinate, apoi eşantioane din ADN vor fi prelevate pentru a fi comparate cu altele deja prelevate de la familii' ale acestei minorităţi kurde, adeptă a unei religii ezoterice, cea mai persecutată de jihadişti în Irak, a subliniat Zaif al-Youssef. Aceste măsuri se înscriu în cadrul anchetei desfăşurate de Irak şi ONU pentru a stabili dacă abuzurile comise de SI - care a redus la sclavie sexuală femeile yazidi, le-a transformat copiii în soldaţi şi a ucis mii de oameni - constituie genocid. Potrivit ONU, 12 dintre cele 16 gropi compune descoperite în Sinjar (nord-vestul Irakului) au fost exhumate începând din martie.
Însă, atenţionează doctorul Youssef, procesul de identificare va fi lung, în condiţiile în care mii de yazidi au fost ucişi, zeci de mii au luat calea exilului şi peste 3.000 sunt în continuare daţi dispăruţi. 'Am prelevat circa 1.280 de eşantioane de ADN de la familii din Sinjar', a explicat el pentru AFP, însă 'în numeroase cazuri, nu există decât un singur supravieţuitor şi doar dispăruţi'. 'Cu titlu de comparaţie, în alte atacuri teroriste avem trei, patru sau cinci supravieţuitori pentru fiecare dispărut, în timp ce aici avem trei, patru sau cinci dispăruţi pentru un supravieţuitor', a continuat el.
La aceasta se adaugă o altă complicaţie: căsătoriile endogame, care sunt o regulă în religia yazidi. Persecutată de jihadişti, minoritatea yazidi din Irak număra o perioadă 500.000 de persoane în fieful său istoric din munţii Sinjar, înainte ca SI să cucerească regiunea, în 2014. Soarta copiilor născuţi din violări ale femeilor yazidi suscită o amplă dezbatere în comunitate, care nu recunoaşte copiii drept yazidi decât dacă ambii părinţi sunt yazidi. Statul Islamic, învins în Irak la sfârşitul anului 2017, a lăsat în urmă peste 200 de gropi comune în care s-ar putea afla până la 12.000 de cadavre, potrivit ONU, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News