Creșterea pensiilor. Silviu Mănăstire (PNL): Asta este vestea bună, dar avem dezbatere cu PSD / Chirieac: E lăudabil că se ia în calcul acest procent / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Silviu Mănăstire, secretarul general adjunct al PNL, a vorbit despre creșterea pensiilor.

Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, a vorbit despre majorările pensiilor în perioada următoare.

„Cum e cu pensiile? Am văzut că PSD-ul zice 6,5% și restul, până la 15%, să se împartă la cei mai săraci“, a punctat Bogdan Chirieac.

„Prima veste bună, în opinia mea, este că sunt bani! La bugetul de stat sunt bani pentru creșterea pensiilor într-un procent care poate varia între 6 și 15%“, a spus Silviu Mănăstire.

„Sunt bani teoretici, sunt banii de anul viitor care sunt sau nu sunt“, a replicat Bogdan Chirieac.

„Evident, construcția bugetară se face și pe ce s-a întâmplat anul ăsta. Sunt bani și creșterea poate să meargă de la 6 până la 15% pe contul de pensii. Este o discuție despre ce se întâmplă cu pensionarii care au pensii sub 2.000 de lei, sau sub 2.500 de lei, 1,4 milioane de oameni. Această inflație de 15% este înșelătoare. Ea este una oficială a INS--ului și când se calculează inflația, se calculează toate tipurile de bunuri și servicii. Un senior, o familie normală, cumpără anumite tipuri de produse, așa-zisul coș de consum care s-a dus la 40%.

Aici, într-adevăr, trebuie găsită o formulă, iar premierul Ciucă a găsit-o alături de ministrul Boloș de la Fonduri Europene. Din bani europeni, din PNRR, există o alocare pentru a ajuta la nivel european cetățenii să depășească criza energetică, mai simplu spus să se compenseze facturile la energie și gaze. Ideea de bază, și asta e dezbaterea în coaliție, e că trebuie să respectăm legea care spune că pensiile se indexează cu valoarea inflației, este lege“, a spus Silviu Mănăstire.

CITEȘTE ȘI     -     UE ar cere Guvernului să limiteze creșterea pensiilor la 9,4% din PIB (surse). Previziunea lui Chirieac

„Cu un an în urmă, spune legea. Acum un an, inflația era 5%. Deci, după lege, pensiile trebuie majorate cu minim 5%“, a punctat Bogdan Chirieac.

„Da, minim 5%. Inflația oficială este 15%“, a adăugat Silviu Mănăstire.

„Sigur, faptul că se ia în calcul 15% e lăudabil!“, a spus Bogdan Chirieac.

„Discuția este, într-adevăr, pentru aceste pensii mai mici, iar guvernul trebuie să găsească soluții pentru a veni cu pachete de ajutor pentru factură la energie și gaze și alte tipuri de ajutoare care au fost alocate de Guvernul Ciucă. Asta este dezbaterea. Cei de la PSD, evident, comunică pentru electoratul lor, însă, o guvernare responsabilă trebuie să acopere toate păturile sociale. Exemplul pe care cei de la PSD îl dau prin faptul că nu sunt de acord ca la o pensie mai mare, de 7.000 de lei, să se aplice un procent de 15% poate fi un argument politic pentru categoria de alegători sau susținători ai PSD-ului, dar acei români care au pensii mai mari, au pensii generate și de contributivitate și e vorba de oameni care au stat în câmpul muncii 35-40 de ani“, a spus Silviu Mănăstire.

„Să nu-i sancționezi pe cei care au muncit, au muncit bine, și aveau o pensie cât de cât rotundă“, a completat Bogdan Chirieac.

„Da, tocmai“, a mai spus Silviu Mănăstire.

CITEȘTE ȘI     -     Chirieac, argumente tari. De ce România ar trebui admisă în Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel