Urmărește emisiunea live
Creşterea în greutate în prima jumătate a vieţii, asociată cu decesul prematur
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Creşterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 şi 40 de ani măreşte cu peste o cincime riscul de deces prematur, sugerează un studiu citat de Press Association.

Specialiştii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 şi aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur şi cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă, scrie Agerpres.

Totodată, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieţii poate fi riscantă.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), experţii au analizat date prelevate de la 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Participanţii au fost cântăriţi şi măsuraţi iniţial şi le-au menţionat cercetătorilor cât cântăreau la 25 de ani şi cu 10 ani înainte de studiu.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani au fost înregistrate 10.500 de decese.

După eliminarea factorilor ce puteau influenţa rezultatele, specialiştii au descoperit că, în comparaţie cu persoanele cu o greutate sănătoasă, subiecţii care au devenit obezi între vârsta de 25 de ani şi aproximativ 40 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză şi un risc crescut cu 49% de deces din cauza bolilor de inimă.

Persoanele care au slăbit şi au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă în aceeaşi perioadă nu au prezentat un risc crescut de deces prematur. Acest lucru nu a fost însă valabil şi pentru participanţii care au pierdut din greutate la o vârstă mai înaintată. Cei care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă începând cu vârsta de circa 40 de ani şi mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză şi un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.

Obezitatea pe parcursul întregii vieţi adulte presupune cele mai mari pericole - un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.

Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creşterea în greutate din tinereţe până în a doua parte a vieţii şi pierderea din greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate cu un risc mai mare de deces, au concluzionat autorii cercetării.

Rezultatele implică faptul că menţinerea greutăţii normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creşterii în greutate la începutul celei de-a doua părţi a vieţii, este importantă pentru prevenirea deceselor premature în perioada ulterioară, au notat oamenii de ştiinţă.

Studiul a fost efectuat în rândul cetăţenilor americani şi a fost condus de o echipă de Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.

Mesajul pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase pe parcursul vieţii nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul 'Foresight Report' a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate reduce 13 ani de viaţă. Dar, având în vedere creşterea continuă a internărilor în spitale asociate obezităţii, puţine persoane par să fi ascultat, a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizaţiei Forumul Naţional pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie, citată de Press Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel