• Creşterea de pensii, licitaţie politică? Chirieac, întrebare cheie: Nu ştim... Ai o problemă cât casa
În ultimele zile, PSD şi PNL au anunţat creşterea pensiilor, dar cu procente diferite. Dacă PSD a avansat cifra de 10%, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că procentul de majorare ar trebui să fie 16%.
"Nimeni din PNL nu uită de problemele românilor. Le cunoaştem! Vrem ca bunicii noştri, părinţii noştri, oamenii care au lucrat o viaţă, să fie răsplătiţi şi să aibă o viaţă mai bună. Colegii mei doar au întrebat, pentru că noi nu deţinem Ministerul Finanţelor pentru a şti cum arată resursa bugetară în acest moment, ce se întâmplă dacă România are bani suficienţi pentru a creşte pensiile până la procentul fixat prin lege. Procentul fixat prin lege este 40%. Noi am crescut cu 14% în Guvernul Ludovic Orban, şi cu 10% în Guvernul Ciucă. Suntem obligaţi să mergem pe lege, deci mai e un procent de 16% care nu este încă acoperit.
Noi am întrebat responsabil: Domnule Câciu, avem bani? Pentru că dacă avem bani pentru mărire cu 10%, înseamnă că avem şi pentru 16%, nu e mare problemă. Haideţi să creştem pensiile în mod corect, să fim responsabili faţă de români. De asemenea, haideţi să îi ajutăm pe investitori, pe cei cu microintreprinderi, haideţi să fim responsabili şi să sprijinim capitalul românesc", a transmis Rareş Bogdan în weekend.
Niels Schnecker: Sună a licitaţie
"Vine premierul şi îi spune lui Marius Budăi că s-a trezit vorbind. După care vine Rareş Bogdan şi spune: 10%? 16%, de la mine. Sună deja a licitaţie, cine dă darul mai mare", a spus Niels Schnecker la Cheia Zilei, la România TV.
"Trebuie să clarificăm nişte lucruri. La 1 septembrie 2020 s-a majorat punctul de pensie cu 14%, de guvernul PNL de la momentul respectiv, ca etapă a creşterii din legea 217. Şi au fost nişte praguri pe care le-am avut în vedere. Ulterior, când a venit dl Budăi ministru, a pus o indexare de 10% undeva prin septembrie 2021. Indexarea anuală, conform legii, e undeva la 10%. Deci în momentul de faţă, dacă ne ducem pe acel procent, vom vedea că e aproximativ rata inflaţiei. Ce spune Rareş Bogdan e că noi toţi dorim majorarea pensiilor. Şi eu îmi doresc majorarea pensiilor la o limită mai mare decât cea spusă de Rareş Bogdan, poate. E o exprimare de dorinţă, la fel ca şi la dl Budăi. Vorbim de dorinţe, nu de responsabilitate, de chestiuni concrete, de ceea ce a afirmat premierul în mod foarte clar. Avem legea bugetului, care va veni în Parlament. Cât timp vor fi resurse financiare pentru majorarea pensiilor, cu toţii vom fi de acord. Cu 10%, cu 16%", a intervenit Cristina Trăilă, deputat PNL.
Bogdan Chirieac, întrebare cheie: Nu ştim...
Întrebat şi el dacă este vorba despre o licitaţie politică, Bogdan Chirieac a spus că "aşa pare".
"Ceea ce este din punctul meu de vedere grav este că nu ştim dacă există resursele bugetare pentru aşa ceva. Pensionarilor trebuie să le indexezi pensia, că sunt vulnerabili. În acelaşi timp, ce faci cu marile întreprinderi? Fiindcă dacă îi bagi şi pe ăştia în faliment, lumea de acolo trece la şomaj, iar întreprinderea se închide, în loc să mai plătească taxe şi impozite. Ai o problemă cât casa.
Pe de altă parte, dacă bugetul se scaldă în bani, cum înţelegem de la politicieni, de ce ai mai mărit taxele în sistemul privat de la 1 august? Şi mai vrei să le dai şi lovitura de graţie de la 1 ianuarie? De ce? Fiindcă proteina economică ţi-o dă mediul privat. Nu că bugetarii nu sunt esenţiali. O lume fără medici, profesori, militari, poliţişti, e de neconceput.
A fost eroarea aia fundamentală de comunicare, pe care am sancţionat-o. De la 1 august au majorat taxele şi impozitele de o manieră clară, şi în acelaşi timp anunţaseră că majorează salariile unor funcţionari cu 50%. Nu s-a mai întâmplat, pentru că a sărit lumea pe pereţi", a declarat şi Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News