Data actualizării:
Data publicării:

Crește TVA-ul, de la 1 ianuarie 2024. Produsele și serviciile vizate

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a spus pentru ce produse și servicii va crește TVA-ul de la 1 ianuarie 2024.

"Nu se majorează TVA-ul la alimente și medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor, a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA", a declarat Marcel Boloș, la Digi 24.

TVA-ul în cazul cluburilor, sălilor de sport, festivalurilor crește de la 5% la 19%

"Nu cred că este o nenorocire că o astfel de soluție se aplică. Există acord. În ceea ce privește data aplicării, este o discuție în sine, pentru că noi am reușit, trei luni consecutiv, să păstrăm deficitul în parametri normali și constanți - 2,33% din PIB în iunie - 2,34% din PIB în iulie - 2,66% în august. Dacă reușim, prin măsurile interne, să stabilizăm deficitul, va decide coaliția. Cred că cel mai rezonabil este intrarea de la 1 ianuarie. Așa ar fi rezonabil. Să avem un orizont de timp suficient pentru ca măsurile să fie implementate, pentru ca industriile să își facă un calcul, un plan", a afirmat ministrul de Finanțe.

Vezi și: Ministrul Marcel Boloș anunță că deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei

Crește TVA-ul pentru produsele bio tradiționale - de la 5% la 9%

"Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers", a mai spus Marcel Boloș.

TVA-ul pentru fotovoltaice crește la 9%

Pentru fotovoltaice există acord de TVA de 9%, din spusele ministrului de Finanțe. TVA-ul pentru lemnele de foc și energia termică rămâne pe loc.

TVA-ul pentru HoReCa rămâne la 9%

"Cel puțin, discuția pentru moment este sa avem păstrată această cotă de 9%. Desigur, dacă vor exista modificări, coaliția le va anunța oficial. Aceasta este poza de moment", a punctat ministrul.

Vezi și: Măsurile bugetare. Marcel Boloș spune că "supărarea PNL este fundamentată"

Taxă pe profiturile excepționale ale băncilor. Marcel Boloș: Este în pachet acest lucru!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel