Data actualizării:
Data publicării:

Cresc tensiunile între Turcia și Suedia, după ce o figurină care îl reprezenta pe Erdoğan a fost spânzurată la Stockholm / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Procesul aderării Suediei la Alianța Nord Atlantică ar putea fi zădărnicit de un incident care a avut loc la Stockholm.

Procurorii turci au deschis o anchetă cu privire la un incident de la Stockholm în care a fost spânzurată o figurină a președintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat presa de stat, adăugând o tensiune diplomatică suplimentară la încercarea Suediei de a obține aprobarea Turciei de a adera la NATO.

Imaginile distribuite pentru prima dată pe Twitter de așa-numitul Comitet suedez de solidaritate pentru Rojava au arătat o figurină  a lui Erdogan atârnată de picioare în fața primăriei Stockholm, iar lângă ea se aflau câțiva oameni.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat vineri postului TV4 că actul a fost „extrem de grav” și l-a considerat un act de sabotaj împotriva aplicării NATO. Polițiștii au spus că nu au știut despre incident până când acesta a luat sfârșit.

Turcia, membru NATO, l-a convocat joi pe ambasadorul suedez pentru a discuta cu privire la eveniment.

Incidentul a venit după luni de eforturi ale Stockholmului de a câștiga sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO.

CITEȘTE ȘI     -    Suedia spune că nu poate îndeplini cererile Turciei pentru aderarea la NATO, dar speră că până la urmă va intra în Alianța Nord-Atlantică: Vor lucruri pe care nu putem să le oferim

S-a deschis o anchetă

Ankara a spus că Suedia trebuie să adopte o atitudine mai clară împotriva grupărilor pe care Turcia le consideră „teroriste”, inclusiv împotriva militanţilor kurzi şi organizaţiei pe care o învinovăţeşte pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.

Agenția de presă turcă Anadolu a declarat că ancheta a fost lansată după ce avocatul lui Erdogan a depus o plângere în acest sens.

„A fost depusă o plângere penală la procuratura generală din Ankara, cerând deschiderea unei anchete împotriva autorilor”, a scris avocatul președintelui, Huseyin Aydin, pe Twitter.

Mass-media turcă pro-guvernamentală care a difuzat imagini ale incidentului, Aydin spunând că se înțelege că a fost organizat de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnată ca organizație „teroristă” de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel