Cresc impozitele pe locuințe și terenuri cu 50%. Mai mulți bani către primării
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 05 oct 2022, 18:19
WhatsApp
foto Google Maps
foto Google Maps
Impozitele pe locuințe și terenuri ar putea fi majorate cu 50%.

Senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

”Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Adrian Câciu, conform Agerpres. 

Mai mulți bani în ”buzunarul” primăriilor


Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

”Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică", a spus Adrian Câciu.

Conform Digi24, liderii coaliției de guvernare iau în calcul chiar majorarea, despre care se ferește să vorbească direct ministrul de Finanțe. Taxele pe locuințe ar urma să crească cu 50%. Astfel, dacă până astăzi plăteați pentru un apartament cu 3 camere un impozit anual de 200 de lei, din anul următor ar urma să plătiți cu 100 de lei mai mult. Scopul este unul clar: mai mulți bani pentru primării. 

În vreme ce taxele și impozitele tot cresc - sau sunt eliminate excepții, așa cum le place liderilor Puterii să afirme, România a reușit ”performanța” de a realiza investiții, în acest an, de doar 3,5%. Asta arată datele prezentate de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care şi-a exprimat speranţa că până la finele anului valoarea nominală va fi realizată. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?