Creierul uman este programat să aleagă partenerul
”Nebun de iubire” pare a nu fi doar o vorbă în vânt, atât timp cât cercetătorii americani au descoperit că, atunci când dragostea când pune stăpânire pe mintea și pe corpul celui străpuns de săgeata lui Cupidon, la nivelul creierului se înregistrează impulsuri emoționale în zona implicată în motivare și recompensare.
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă din America, toate simptomele de care dau dovadă îndrăgostiții sunt determinate de creier, potrivit Live Science.
Zece femei și șapte bărbați, participanți la studiu, care aveau relații de la o lună până la doi ani, au fost monitorizați în timp ce le erau arătate poze cu persoana iubită. RMN-ul a evidențiat răspunsuri emoționale la nivelul creierului, similare cu cele care apar în cazul dependenței de droguri.
De-a lungul timpului, experţii au declarat că iubirea pasională este una dintre cele mai intense emoţii pe care le poate încerca un om. Creierul uman este programat să aleagă un partener, motiv pentru care unii dintre noi suntem gata să facem gesturi nebuneşti pentru a primi atenţia şi afecţiunea persoanei alese.
Totodată, sistemul de recompensă din creier, care este activat atunci când iubim, este o parte esenţială pentru supravieţuire şi ne ajută să ne dăm seama când ceva ne face să ne simţim bine.
Interesați dacă dragostea și reacția produsă de aceasta durează în timp, cercetătorii au demarat un alt studiu pe un eșantion similar ca număr cu primul, unde participanții erau căsătoriți, căsniciile având o durată medie de 21 de ani. Astfel s-a constat că şi în cazul acestor persoane se produc schimbări la nivelul creierului atunci când privesc imagini cu persoana iubită. Diferenţa este că dragostea pe termen lung produce activitate la nivelul părţilor din creier asociate cu ataşamentul şi recompensa.
Relaţiile lungi produc o scădere treptată a iubirii pasionale, pentru majoritatea oamenilor, în schimb se înregistrează o creştere a capacităţii lor de a rămâne alături de persoana iubită.
Cu alte cuvinte, atât timp cât dragostea există, oamenii se obişnuiesc cu relaţia, iar frica de a fi părăsiţi dispare, ceea ce determină o schimbare a priorităților pentru aceștia, care nu se mai concentrează asupra metodelor de a menţine interesul partenerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News