Creditul cu dobândă 0 – între mit și adevăr
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Deși nu este un procedeu larg răspândit, anumite instituții care acordă împrumuturi populației nu solicită niciun fel de dobândă. Sunt însă aceste credite chiar gratuite?

O veche vorbă românească spune „frate, frate, dar brânza e pe bani”, în timp ce americanii folosesc în același scop tot o expresie legată de mâncare: „nu există prânz gratuit”. Aceasta a apărut în anii ‘30 când restaurantele ofereau masa gratuit pentru clienții care consumau alcool.

Cu alte cuvinte, nu era o masă gratuită, ci una prin care patronii restaurantelor încercau să câștige clienți noi. Am făcut această introducere deoarece se potrivește destul de bine cu realitatea creditelor cu dobândă 0. Acestea chiar există, însă rolul acestora nu este vreo acțiune de binefacere, ci o demonstrație a profesionalismului și ușurinței cu care clienții pot accesa un credit.

E adevărat că returnezi fix cât ai primit?

Dacă dobânda este 0, atunci este clar că trebuie să returnezi cât ai primit. Așa ar gândi oricine. Totuși, nu este 100% așa! Este suficient să facem o analiză pe pagina dedicată creditului cu dobândă 0 pe comparatorul internațional de credite Finbino. Observăm acolo că dobânda anuală efectivă (DAE) este uneori 0 sau foarte aproape de 0, însă nu la toate instituțiile care oferă această facilitate.

Motivul este simplu: chiar dacă dobânda este 0, există alte taxe și comisioane asociate. Acesta este motivul pentru care este util să studiați cu atenție asemenea oferte și să întrebați instituțiile de creditare cât se poate de direct care este costul final al împrumutului. Partea bună este că în prezent legislația în domeniu din țara noastră este bine pusă la punct și instituțiile acreditate în împrumuturi sunt obligate să vă ofere toate detaliile cerute.

E adevărat că oricine poate lua un credit cu dobândă 0? 

Foarte pe scurt: nu! Principalul obstacol în accesarea unui credit fără dobândă este că acesta trebuie să fie primul împrumut la acea instituție. Dacă nu sunteți un client nou, dobânda promoțională nu vi se va aplica. Un alt lucru de reținut este că printr-un asemenea credit de obicei nu puteți primi sume atât de mari ca la restul creditelor.

Evident, se aplică tot restul restricțiilor specifice oricărui credit. Solicitantul trebuie să fie major, să poată face dovada unui venit constant și să nu aibă antecedente de rău-platnic, adică să aibă un scor de credit satisfăcător.

E adevărat că plătesc penalizări semnificative pentru întârziere?

Penalizările sunt normale, indiferent de creditul luat. Întrebarea este cât de mari sunt aceste penalizări în cazul creditelor fără dobândă și dacă există diferențe față de alte credite. Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de instituția de la care este contractat împrumutul.

Este foarte important să luați un asemenea credit doar dacă aveți nevoie urgentă de bani și nu există altă posibilitate realistă pentru a-i suplini din alte surse. Conform datelor puse la dispoziție publicului de către Banca Națională a României, valoarea creditelor de consum acordate populației se menține la un nivel de aproape 60 de miliarde de lei. Doar pentru că valoarea acestor credite este atât de mare nu înseamnă că este și bine să vă expuneți degeaba riscului de a nu avea de unde să plătiți suma împrumutată.

Pe scurt, nu vă faceți credit doar pentru că este gratuit. Pe de altă parte, ușurința cu care un asemenea credit poate fi accesat îl face să fie extrem de popular pentru cheltuieli neprevăzute urgente. Luat cu cap și în deplină cunoștință de cauză, un credit rapid, fără dobândă, este o soluție viabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel