Data publicării:

Credeai că în România e rău? Cât a ajuns inflația în Ungaria, statul UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rata anuală a inflaţiei în Ungaria a ajuns la 24%, în aprilie, de la un nivel de 25,2% în martie, transmite DPA.

Alegeri prezidentiale 2024

Este cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, după ce în martie Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în aprilie la 24,8% în ritm anual, de la 25,7% în martie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o inflaţie de bază de 25,1%.

De asemenea, inflaţia produselor alimentare s-a moderat la 37,9%, de la 42,6% în martie, în timp ce creşterea anuală a preţurilor la electricitate, gaze şi alţi combustibili a încetinit la 41,8%, de la 43,1%.

În ritm lunar, rata inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, la 0,7%, în aprilie, de la un nivel de 0,8% în martie

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta are ca obiectiv reducerea inflaţiei sub 10% până în decembrie, scrie Agerpres.

Economia României îşi revine. A luat avans și a depăşit Ungaria

Potrivit celor mai recente date macroeconomice, economia românească o depășește pe cea din Ungaria. Astfel, la ora actuală, România, Portugalia și Ungaria se plasează pe locul cu numărul 8 în lista generală din acest segment.

În anul 2022, PIB-ul Ungariei reprezenta 77% din media europeană, în ceea ce privește puterea de cumpărare, așa cum se putea observa din datele prezentate de Eurostat. Cu toate că PIB-ul României reprezenta doar 74.1% din media UE în 2021, acesta a crescut, ajungând la 77% în 2022.

Acest lucru înseamnă că România, Ungaria și Portugalia se plasează pe locul 8 în clasamentul general. Așadar, economia românească devine tot mai puternică, depășind-o pe cea ungară din perspectiva PIB-ului pe cap de locuitor. Spre deosebire de aceleași perioade din Ungaria și Iugoslavia, dezvoltarea economică din România rămânea considerabil în urmă, comparativ cu rezultatele generale promovate în marile orașe și în localitățile frecventate de turiști. Schimbările identificate la nivelul politicii culturale și naționale au avut o influență considerabilă asupra sistemului economic din țară. Anterior, structura s-a bazat pe importuri, iar în plan general, autromulțumirea a devenit tot mai relevantă pe plan economic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel