Creatoarea vaccinului AstraZeneca, anunț sumbru: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Creatoarea vaccinului AstraZeneca, anunț sumbru: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19 / Foto: Pixabay
Creatoarea vaccinului AstraZeneca, anunț sumbru: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19 / Foto: Pixabay
Creatoarea vaccinului AstraZeneca avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19.

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Agerpres, citând Reuters.

"Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă", a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul Richard Dimbleby Lecture, relatează BBC.

"Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele", a mai spus ea.

"Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie", a declarat Sarah Gilbert.

"Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute", a mai spus cercetătoarea britanică.

Omul de știință care a secvențiat primul varianta Omicron e îngrijorat de viteza schimbărilor

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobișnuit de mutații este un motiv de îngrijorare, potrivit lui Sikhulile Moyo, cercetătorul care a detectat pentru prima dată noua tulpină.

Moyo, director al Botswana Harvard HIV Reference Laboratory și cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat, în cadrul unei ședințe informative, că virusurile nu acumulează mutații într-o singură etapă. Având în vedere lipsa la nivel global a unei secvențieri adecvate a coronavirusului, este foarte greu să ne dăm seama cât de repede s-a dezvoltat varianta Omicron. "Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații într-un interval scurt de timp", a spus el, scrie Bloomberg. "Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp."

Una dintre teorii este că această tulpină s-a dezvoltat la o persoană cu imunitate compromisă care a găzduit virusul mult mai mult timp decât în mod normal. Totuși, Moyo a avertizat că nu există dovezi în acest sens. O altă ipoteză analizată este dacă ar fi putut fi transferat de la oameni într-o gazdă animal, s-a adaptat relativ repede la acea gazdă, și apoi s-a mutat înapoi la oameni. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel