Avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de făina
- 5 ouă
- 300g de zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lamâie
- 2 portocale
- 1 fiolă de esență de rom
- drojdie cruda 42g
- zahăr vanilat praf pentru ninsoarea finală.
Ouăle se separă albuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cu nuca şi cacaoa pentru umplutură.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină.
Când "fierbe" drojdia se adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr. Aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ, nu fierbinte şi se amestecă până se încorporează toată făină şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o ora. Cu mâinile unse cu ulei se împarte în 4 formându-se sfere.
Care se întind în formă de foaie şi se umplu cu umplutură de nuci apoi se rulează. Că să obţinem un cozonac arătos şi mare, împletim câte două sucituri astfel apoi le aşezăm într-o tavă de cozonac bine unsă şi tapetata cu făină.
Lăsăm cozonacii la temperatura camerei să crească încă o ora. Îi ungem cu ou bătut apoi îi introducem în cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute.
Când sunt copţi, se scot din formă şi se presară cu zahăr vanilat praf.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați