Chef Sorin Bontea a pregătit o rețetă simplă pentru un cozonac fraged și pufos.
Ingrediente
-1 kg făină
-350 g zahăr
-8 gălbenușuri
-coaja rasă de la o lămâie
-coaja rasă de la o portocală
-50 ml de ulei-1/2 linguriță de sare
-14 g de drojdie uscată
-o esență de vanilie
-un pachet de unt
-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
-150 g de zahăr
-8 albușuri
-80 g cacao
-250 g nucă pisată
-25 ml esență de rom
Mod de preparare
Se pune laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, adică făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până se omogenizează. Se topesc 150 g de unt.
Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate de adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul capătă consistență.
Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Se frământă aluatul cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.
Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Aluatul se lasă la crescut o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.
Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata crescută se împarte în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.
Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
Se împletesc câte 2 rulouri, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Vremea de Florii, 1 mai şi Paşti. ANM a venit cu prognoza completă
- Horoscop 29 aprilie - 5 mai cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o furtună săptămâna următoare
- BANCUL ZILEI: Sughițul...
- Situaţia în care mulţi şoferi se încurcă. Cine are prioritate la intrarea pe banda din mijloc pe o şosea cu trei benzi pe sens
- Marina Almășan, plângere penală pentru hărțuire la locul de muncă și abuz în serviciu. Toate detaliile, într-un interviu pentru Spectacola.ro
- "Şi l-aţi omorât, în mod barbar, pe Ceauşescu". Dan Ciachir, moment de calmitate și ropote de aplauze: "A fost condamnat după propriul său Cod penal"
- Burduja a rupt gura târgului. Cum a venit să-și depună candidatura pentru Primăria Capitalei (FOTO+VIDEO)
- Adrian Elicopter de Luptă, student la Academia de Poliție, după scandalul cu bătaia: Mi-am riscat poziția de student / Toți care mă acuză de violență fizică să nu uite că totul a început la Nuba
- "Make Europe Great Again (MEGA)", prima zi. Declaraţii împotriva Ursulei von der Leyen şi un avertisment. "Anul răspântiilor"
- Reţetă pentru o catastrofă. Vânătoarea de ouă de lângă Bacău se putea termina tragic