Ingrediente
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
350 ml lapte
100 g zahăr
1/2 linguriţă mică sare
4 gălbenuşuri de ou
50 g unt
3-4 plicuri zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
Umplutură
300 g rahat colorat tăiat cubuleţe
1 cană stafide brune şi merişor (cana folosită să fie una de 300 ml)
rom
Vezi și: Drob de miel copt în clătite, cu crustă de caşcaval. Rețeta specială pentru masa de Paști
Cum se prepară
Într-un vas punem făina, gălbenuşurile de ou şi coaja rasă de la lămâie. Încălzim uşor laptele la care adăugăm zahărul, sarea, zahărul vanilat, untul şi drojdia, potrivit bucatareselevesele.ro. Amestecăm până zahărul şi drojdia se dizolvă, după care turnăm făină şi amestecăm până se omogenizează şi obţinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm să dospească o oră la loc călduţ, până îşi dublează volumul.
Stafidele şi merişoarele se pun la înmuiat în rom, pe perioada cât aluatul dospeşte. După ce a dospit, răsturnăm pe suprafaţa de lucru presărată cu făină aluatul de cozonac şi îl împărţim în 4 bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde în formă dreptunghiulară şi se presară cu cubuleţe de rahat şi stafide şi merişoare. Se rulează fiecare parte şi apoi se răsucesc două câte două obţinând astfel două sucituri de cozonac.
Aşezăm suciturile în formele de cozonac tapetate cu hârtie de copt şi le punem la rece (în frigider) pentru o oră, să dospească. Se scot în cele din urmă de la rece, se ung cu gălbenuş de ou şi se pun în cuptorul preîncălzit la copt pentru circa 35-45 de minute (timpul de coacere variază de la un cuptor la altul).
Vezi și: Iepurași din aluat de cozonac. Rețeta pentru Paște iubită de copii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Lui Mihai Mărgineanu nu i-a venit să creadă ce a văzut în Vama Veche / foto în articol
- Încă un accident grav în Vinerea Mare. A intervenit elicopterul SMURD
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați