Covid: de ce unii oameni nu mai au miros de luni de zile?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Ion Ceban  @ionelceban/ Pexels
Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban/ Pexels
După cum am înțeles până acum, Covid ne afectează pe fiecare dintre noi în mod diferit: sunt cei care nu au simptome, cei care petrec zece zile în pat cu febră și cei care își pierd complet gustul și mirosul.

În mod normal, odată ce tamponul negativ este obținut, gustul și mirosul revin, dar unii oameni încă nu pot simți mirosuri chiar și după luni de zile. Potrivit unui nou studiu publicat în Science Translational Medicine, pierderea pe termen lung a mirosului este cauzată de faptul că celulele nervoase olfactive continuă să lupte împotriva inflamației chiar și după dispariția coronavirusului SARS-CoV-2 , fiind decimate în ”luptă".

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat epiteliul olfactiv (țesutul din interiorul nasului în care se află celulele nervoase olfactive) al persoanelor care, după cel puțin patru luni, încă nu și-au recăpătat capacitatea de a mirosi, porivit unui articol publicat de Focus.

Analiza a evidențiat o infiltrație difuză a limfocitelor T, angajate să lupte împotriva unei inflamații încă în curs, în ciuda absenței SARS-CoV-2. În plus, cercetătorii au descoperit că numărul de neuroni senzoriali olfactiv a scăzut, probabil din cauza daunelor suferite de inflamația în curs.

”Rezultatele susțin ideea că o reacție imună persistentă stă la baza pierderii pe termen lung a mirosului”, explică Sandeep Robert Datta, unul dintre autori.

Cunoașterea zonelor afectate și a tipurilor de celule implicate este esențială pentru a putea dezvolta tratamente țintite: ”Modularea răspunsului imunitar excesiv sau a proceselor reparatorii care au loc în nasul acestor pacienți ar putea ajuta la recuperarea măcar o parte a simțului mirosului”, explică Bradley Goldstein, unul dintre autori.

Ceea ce au descoperit cercetătorii ar putea fi, de asemenea, util pentru investigarea altor simptome ale covidului, cum ar fi ”ceața” mentală, oboseala sau respirația scurtă, care ar putea fi cauzate de procese inflamatorii similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel