Covid-19. Timpul maxim pe care poți să-l petreci fără să te infectezi în restaurant, metrou, școală, avion și alte locuri
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Covid-19. Timpul maxim în care poți să stai fără să te infectezi în restaurant, metrou, școală, avion și alte locuri
Covid-19. Timpul maxim în care poți să stai fără să te infectezi în restaurant, metrou, școală, avion și alte locuri
Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) arată care este timpul maxim pe care poți să-l petreceri într-un loc fără să te infectezi. Lucrurile diferă când vorbim de un restaurant, metrou, avion etc.

Dacă mergem la restaurant, vorbim și stăm fără măști și sunt 25 de persoane în incintă, suntem expuși riscului de infectare dacă rămânem mai mult de 51 de minute. Cu 100 de persoane într-un restaurant, 15 minute ar fi suficiente pentru a ne infecta. Chiar și cu doar 10 persoane în incintă, limita de siguranță ar fi de 2 ore.

Locurile în care se poartă în permanență mască sunt mai sigure: în sala de clasă a unei școli cu 25 de copii, nivelurile rămân sub risc timp de 38 de ore.

Dacă nici nu se vorbește, așa cum se întâmplă de obicei în transportul public, lucrurile stau chiar mai bine: într-un vagon de metrou, dacă stăm cu măști și fără să vorbim, ar fi nevoie de 50 de persoane care să stea acolo 12 zile consecutive pentru a atinge nivelurile de risc de contagiune; și 14 zile în cazul unei aeronave comerciale.

Pe de altă parte, o sală cu 25 de persoane în care elevii fac exerciții fizice fără mască devine un risc de contagiune după 13 minute. Cu măștile, riscul scade dramatic: 5 ore pentru aceleași 25 de persoane.

Potrivit CNBC, Martin Bazant, unul dintre autorii studiului, „distanțarea fizică în aer liber nu are aproape niciun sens și, mai ales, dacă purtăm mască este o nebunie deoarece nu veți infecta pe cineva la doi metri”.

El adaugă: „O mulțime în aer liber ar putea fi o problemă, dar dacă oamenii țin o distanță rezonabilă de aproximativ doi metri afară, este rezonabil să stea și fără mască”. 

Bazant mai spune: „Avem nevoie de informații științifice transmise publicului într-un mod care să nu sperie, ci să fie bazat într-adevăr pe analize”. Și încheie cu speranța că rezultatele sale vor influența măsurile luate de autorități cel puțin în Spania, conform 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel