COVID-19 și sistemele de canalizare. O nouă descoperire a cercetătorilor olandezi
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cercetători olandezi au depistat noul coronavirus într-un sistem de canalizare înainte de constatarea primelor cazuri confirmate de infectare, lucru care ar putea fi o metodă de avertizare privind eventuala transmitere a COVID-19 în comunităţi, informează Bloomberg.

Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane.

Cercetătorii au depistat material genetic specific coronavirusului într-o staţie de tratare a apelor reziduale din Amersfoort, pe 5 martie, înainte ca în oraşul situat la circa 50 de kilometri de Amsterdam să fie raportate primele cazuri de infectare. Autorităţile olandeze au confirmat primul caz de Covid-19 pe 27 februarie, iar după câteva zile angajaţi din sistemul medical s-au îmbolnăvit într-o zonă din sudul ţării, un indiciu privind transmiterea comunitară.

„Este important să fie colectate informaţii despre apariţia şi situaţia acestui virus în canalizare pentru a înţelege dacă există riscuri asupra angajaţilor din acest domeniu, dar şi pentru a stabili dacă monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată pentru verificarea circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în comunităţi. Aceste date pot completa actuala supraveghere clinică, limitată la pacienţii care au boala Covid-19 şi au cele mai severe simptome", explică Gertjan Medema, şeful Secţiei de Microbiologie a Institutului KWR.

Este prima dată când coronavirusul SARS-CoV-2 a fost depistat în canalizare. Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată ca metodă de avertizare privind apariţia sau reapariţia Covid-19 în oraşe, explică cercetătorii, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel