Data actualizării:
Data publicării:

COVID-19 afectează sau nu FERTILITATEA? Ce trebuie să știe viitorii părinți

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Experţii americani au lansat o nouă ipoteză despre efectele infecției cu COVID-19, aceea în care fertilitatea ar fi afectată. Iată ce spune m edicul Radu Mihalca despre acest lucru.

Alegeri prezidentiale 2024

Experții americani au lansat o nouă ipoteză, aceea că noul coronavirus ar putea afecta fertilitatea. Medicul Radu Mihalca spune că „ne putem aştepta ca un bărbat care a fost internat 2-3 săptămâni la ATI să aibă pe o anumită perioadă o scădere a fertilităţii".

Ce spune medicul Radu Mihalca

Specialistul Radu Mihalca, medic primar endocrinolog cu supraspecializare în andrologie şi sexologie, spune dacă rezultatele unui studiu făcut recent în SUA şi India, conform căruia mor mai mulţi bărbaţi decât femei din cauza COVID-19 pentru că virusul se refugiază în testicule, reprezintă o concluzie clară în acest sens sau nu. 

„Este o propunere de articol care ar aduce ipoteza că gonadele, testiculele ar fi un rezervor, deci virusul s-ar acumula la nivel testicular de unde ar fi o sursă continuă de menţinere a infecţiei la bărbaţi, lucru care lipseşte la femei. Este greu de stabilit diferenţa de penetrare a virusului la testicule faţă de ovare, ce ştim sigur este că lichidele biologice se comportă complet diferit. Studiile din Italia şi din Spania au arătat că specialiştii nu au reuşit să găsească COVID-19 la nivelul spermei, la nivelul lichidului seminal, de unde am trage concluzia că probabil această ipoteză a rezervorului viral la nivelul testiculelor nu este adevărată. La pacienţii la care s-au efectuat biopsii testiculare au fost analizate pentru COVID-19 specialiştii nu au reuşit să găsească virusul la nivel testicular, este o ipoteză care deocamdată nu şi-a găsit o susţinere. Nici în sânge nu este clar dacă Covidul este prezent, nu e cum se întâmplă pentru alte infecţii, SIDA, hepatită B, C", explică medicul Mihalca, citează Mediafax. 

Cât de afectată este fertiliatea bărbaţilor infectați cu COVID-19

Specialistul spune şi dacă fertiliatea bărbaţilor ar putea fi mai scăzută în urma infecţiei cu noul COVID-19.

„Orice situaţie critică poate duce la scăderea fertilităţii masculine, ne putem aştepta ca un bărbat care a fost internat 2-3 săptămâni într-o secţie de terapie intensivă şi legat la un respirator să aibă pe o anumită perioadă o scădere a fertilităţii, nu ştim dacă lucrul ăsta va fi permanent sau îşi va reveni fertilitatea după o anumită perioadă. Orice boală acută, cronică este asociată cu scăderea fertilităţii", mai spune medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel