Data actualizării:
Data publicării:

COVID-19. Adaptare și rezistență. Cum învingi stresul. Informații UTILE

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Informații ample despre problemele pe care le creează pandemia de coronavirus sunt oferite de autorități, prin cemafac.ro, pentru a veni în sprijinul celor care au probleme.

Alegeri prezidentiale 2024

Una dintre temele de informare este legată de problemele pe care le creează stresul în fața a tot ceea ce înseamnă pandemia care a cuprins lumea, conform site-ului cemafac.ro. Epidemia de coronavirus 2019 (COVID-19) poate fi un motiv de stres pentru populație. Frica și anxietatea generate de o boală pot deveni copleșitoare și pot cauza emoții puternice în rândul adulților și copiilor. 

Adaptarea la stres te face mai puternic pe tine, pe cei dragi și pe cei aparținând comunității tale.

Fiecare răspunde diferit la situații de stres. Felul în care reacționezi în fața acestei epidemii poate depinde de experiențele anterioare, de lucrurile care te fac diferit de ceilalți și de comunitatea în care trăiești.

Persoanele care pot avea reacții mai puternice la stres, în situații de criză, sunt:

- Persoanele în vârstă și cele cu boli cronice, care prezintă un risc mai ridicat la îmbolnăvirea cu COVID-19

- Copiii și adulții

- Persoanele care ajută la tratarea COVID-19, spre exemplu doctorii și alte cadre din sistemul sanitar, ori cei care oferă prim ajutor

- Persoanele care suferă de o afecțiune mintală, inclusiv cele care au probleme legate de abuzul de substanțe cu risc de dependență

Stresul în timpul unei epidemii infecțioase poate include:

- Frică și îngrijorare legate de propria sănătate și de sănătatea celor dragi

- Schimbări în rutina programului de somn și de alimentație

- Dificultatea de a dormi și de a te concentra

- Agravarea problemelor de sănătate cronice

- Abuzul de alcool, tutun sau alte tipuri de substanțe cu risc de dependență

- Persoanele cu afecțiuni legate de sănătatea mentală ar trebui să își continue tratamentul și să conștientizeze apariția unor simptome noi sau agravante.

Acțiunile prin care îți manifești grija față de tine, prieteni și familie te pot ajuta să gestionezi stresul. Ajutându-i pe ceilalți să se adapteze condițiilor de stres poate duce la o comunitate mai puternică.

Lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta pe tine:

- Să iei pauze de la a urmări, citi sau asculta știri, inclusiv cele apărute în social media. Expunerea repetată la tema pandemiei poate deveni deranjantă.

- Să ai grijă de corpul tău. Încearcă să respiri adânc, să faci exerciții de stretching sau să meditezi. Încearcă să mănânci sănătos, să ai mese echilibrate, să faci mișcare în mod regulat, să dormi suficient și să eviți alcoolul sau substanțele ilegale.

- Fă-ți timp pentru a te deconecta. Încearcă activități care îți fac plăcere.

- Ia legătura cu ceilalți. Vorbește despre grijile tale sau despre felul în care te simți cu oamenii în care ai încredere.

- Sună-ți medicul de familie dacă stresul intervine în activitățile tale curente, mai multe zile la rând.

Cemafac.ro este un ghid cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19. Vrem să aducem mai aproape de voi regulile de bază recomandate de autorități de la care este indicat să nu ne abatem în această perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel